syMinor

Dag 1 (za 29 – zo 30 april) Lanzarote, Marina Rubicon -> Madeira, Porto Calheta.

We staan rustig op en nemen om 9.45 uur afscheid van Lanzarote. Zetten buiten het grootzeil en bij de ZW-punt draaien we de high aspect uit en kan de motor uit. Het waait NNO 13-15 knopen, met een mooi zonnetje en strakblauwe hemel is het aangenaam warm in korte broek en t-shirt. Wel smeren we ons goed in, want je verbrand ongemerkt. Het is hoog aan de wind en de Minor helt aardig dus er gaat een rif in het grootzeil. Af en toe klapt ze stevig op de golven. Geen verkeer, de oceaan is voor onszelf. Ik heb slechts een ‘pilletje’ genomen en probeer het eerst zo uit. Er is beduidend minder swell als afgelopen wintermaanden en veel relaxter varen. Mijn schipper pakt zijn e-reader en ik beluister, vooraf gedownloade, podcasts en een luisterboek. Na 16.00 uur valt er schaduw in de kuip en wordt het frisser; tijd voor een spijkerbroek. Mijn schipper warmt, de vooraf gemaakte, pastasaus op en kookt de pasta. Ik voel me mwah, maar eet mee en ik lijk ervan op te knappen. Ons wachtsysteem gaat in en hij gaat als 1e 3 uur in onze slingerkooi. Dan mag hij nl. morgenvroeg nog 2 uur terug naar bed als extra en ik daags erna. Dan lopen we, hopelijk, Madeira aan en laat ik hem die klus. Ons systeem is 4×3 uur (20.00-8.00 uur) en de 1e mag nog 2 uur terug als kadotje. Dan hebben we 8 resp. 6 uur geslapen. Overdag hebben we geen systeem en doen we wel een tukje als we daar behoefte aan hebben. Om 21.00 uur is het donker en zit ik met fleece en zeiljack in de kuip met goed zicht door een bijna volle maan. Zie voldoende vrachtboten op AIS in de ‘shipping lane’ van en naar Gran Canaria & Tenerife, maar alles op ruime afstand. Ik ga naar binnen om het logboek in te vullen tbv de overdracht en..dan gaat het mis. Vlug de afwasbak en daar gaat mijn maaginhoud voor de vissen 🙂 Wachtwisseling en plat dus. Tjebbe plakt bij mij een Scopoderm pleister achter mijn oor en ik probeer te herstellen. Kom er weer uit om 2.00 uur en neem slechts kleine slokjes water. Het gaat redelijk. Voel alleen…geen pleister achter mijn oor?? Op het eind van mijn 2e wacht (weer net binnen) gooi ik er toch nog alles weer uit; nu enkel water en gal. Duik gauw te kooi en slaap als een os. Om 8.00 uur heeft Tjebbe het koud gekregen en ligt er snel in. Mijn lijf lijkt redelijk nu en ik besluit het ff aan te zien. De Minor heeft overigens nergens last van en zeilt stug door, soms een boink als ze tegen een golf aanstuit, welke als spray over dek komt. 24 uursafstand 156 Nm. Netjes, vinden wij 🙂
Voor spoedberichten zijn we bereikbaar op call-sign@sailmail.com OPM:alleen tekst
Translate »