syMinor

Terug in Lanzarote

Lanzarote – Het bergpad van Guinate

In Nederland verenigen we het nuttige (persoonlijke ‘APK’ keuring met griep- en boostervaccinatie, tandarts, mondhygiënist e.a. Winterklaar maken van tuin en huis) met het aangename (socializen met dear & near ondersteund met heerlijk eten & drinken in de vorm van koffies, lunches, borrels, dinertjes). We genieten en zijn ons bewust dat we dit nu zo kunnen doen vanuit ons welvertrouwde en geliefd warm nest 😊 De dagen vliegen voorbij, maar gelukkig hebben we ook nog tijd om te pierewaaien ( stadwandeling Joodse Rivierenbuurt, expositie G. Klimt, natuurwandelingen) en uit rusten ‘met de voetjes op de bank’ en om het niet, geheel, af te leren: een partijtje golf voor de ‘ wachtlijst-gangers’ en een paar spellen bridge ontbreken niet 😊 Met een tas volgepakt met boot-items en aanvullingen om het leven aan boord te veraangenamen vliegen we weer terug naar Lanzarote. We verlaten Nederland met een vertraging van 2 ¼ uur t.g.v. dichte mist op Welschap. Maar als dat alles is wat wij van winter Nederland ervaren, mopperen wij niet. We horen en lezen over de exorbitante energieprijzen welke mensen ervaren en hoe daarmee te dealen.

Aangekomen in Playa Blanca ligt de Minor keurig aan haar lijnen te schommelen en ZONDER Cucaracha’s 😊 Ik had in NL gedroomd dat de boot tijdens onze afwezigheid in beslag genomen was door een plaag kakkerlakken. Maar, gelukkig niets van dat alles!
Het weer is, ook hier, een beetje van slag. Normaliter staat er hier een stabiele noordoosten wind. Nu staat er een zuiden-/ zuidwestenwind met een behoorlijke swell. Ook in de haven is dat goed merkbaar. Mooi om het surfgebeuren op de stranden gade te slaan (La Santa, Caleta de Famara) Wat een natuurgeweld en wat een beheersing! Minder mooi om de Atlantische Oceaan op te gaan. De wind varieert de eerste 2 weken van een 10-25 kn. Dat betekent: of te weinig wind en een grote belasting op het zeil en tuigage t.g.v. de swell of teveel om ertegen in te hakken ☹ We stellen ons plan bij en besluiten om niet naar Gran Canaria (Las Palmas) te gaan rond de Kerst. Het tijdspad om daarna terug te komen voor Oud & Nieuw wordt te krap; er moet zich dan weer een weergaatje, zonder NE wind, voordoen om de 90 mijl terug te komen. Het is ook altijd wat met die zeilers, hihi. We willen het ook nog leuk houden. We verlengen de autohuur en vermaken ons met het WK voetbal en de nodige reuring op de steiger. Onze buurman, Mark Sinclair, is zijn boot; de Coconut, een Lello 34 aan het reorganiseren om te vertrekken. Hij is hier in Lanzarote uit de GGR/ Golden Globe Race gestapt en gaat in directe lijn zijn boot via Granada (Cariben) terugbrengen naar Australië. Zijn foerage, voor 10 maanden non stop solo zeilen, staat in genummerde plastic bakken op de steiger en wordt herverdeeld.

Lanzarote_ La Santa: Quemao Class

Lanzarote_ La Santa: Quemao Class

Lanzarote – Marina Rubicon: Coconut

Ondertussen blijft de temperatuur hier aangenaam; overdag zo’n 23 graden en ’s avonds koelt het af tot 16 graden. Een vestje volstaat en eten ’s avonds doen we nu binnen omdat het ook, vroeg, donker is. We kopen een lokaal SIM kaartje en zetten de TV soms aan.
Ook ontdekken we een nieuwe pas geopende Mercadona in Puerto del Carmen en een hidden gem: De Bodegas Guiguan in de buurt van Tinajo. Een klein, maar bijzonder mooi wijnhuis! We stappen in de bus voor de route door het National Park van Timanfaya. De gekleurde ‘vuurbergen’ zijn bijzonder en mooi.
Geleidelijk aan komt het eiland in de Kerstsfeer en openen de ‘Belén’s zich. Het is iets typisch van/voor Lanzarote; Een kerststal in een soort van maquette van Lanzarote. Het wordt een competitie van wie de mooist heeft: El Belén de Arrecife, de Yaiza enz.

Lanzarote – Bodegas Guiguan

Lanzarote – Bodegas Guiguan

Lanzarote – Bodegas Guiguan

Lanzarote_National Park del Fuego Timanfaya

Lanzarote_National Park del Fuego Timanfaya

Lanzarote_National Park del Fuego Timanfaya

Lanzarote_National Park del Fuego Timanfaya

Lanzarote_National Park del Fuego Timanfaya

Lanzarote _ El Belén de Arrecife

Lanzarote _ El Belén de Arrecife

Lanzarote _ El Belén de Yaiza

De swell en wind is afgenomen; we besluiten een rondje Isla de Lobos te maken. Kijken of ‘alles’ het nog doet en…wij het nog weten, hihi Het is een rondje van slechts 20 mijl naar en om het eiland ten noorden van Fuertaventura. De motor start direct en we zeilen heerlijk halve wind heen en terug. Bij Playa Papagayo laten we het anker vallen om mijn schipper de kans te geven het onderwaterschip schoon te krabben. Het was hard nodig; de bovenste 20 cm van de waterlijn had een behoorlijke aangroei. We liggen dan ook al zo’n 2 maanden stil in het water!

Lanzarote – rondje Isla de Lobos: Playa Papagayo

Lanzarote – rondje Isla de Lobos: Playa Papagayo

‘Mar de Nubes’ een mooi natuurfenomeen zien we vanuit de Marina: de wolken hangen boven de Los Ajaches montanas, in het zuidoosten, als een ‘tafelkleed’ over de bergen.
Ook maken we een mooie kustwandeling bij Tenesar en ook hier is de swell imposant.
Fundacion Cesar Manrique is een mooi staaltje architectuur; organisch in en met de natuur vervlecht. En tussen de bedrijven door genieten we van aardse geneugtes op mooie plekjes; Bodega Uga, Finca la Florida en Blue 17, het Rooftop View te Arrecife op de 17e verdieping. Tijdens de Kerstdagen bezoeken we het MIAC/ Museo Internacional de Arte Contemporaneo te Arrecife, maken we een mooie wandeling over het bergpad van Guinate en bekijken we de ‘Quemao Class’ een internationale surfwedstrijd in La Santa
Daarna maken we ons op voor ons bezoek: Wiedse en Marleen komen met hun kids op huwelijksreis naar Lanzarote! GEZELLIG 😊 Wij wensen jullie allen een voorspoedig en gezond 2023.

Lanzarote _ Marina Rubicon _ ‘Mar de Nubes’ Los Ajaches mountains

Lanzarote – Fundacion Cesar Manrique

Lanzarote – Fundacion Cesar Manrique

Lanzarote _ Tenesar

Lanzarote _ Bodega Uga

Lanzarote _ Bodega Uga

Lanzarote _ Playa Dorada

Lanzarote – Finca la Florida

Lanzarote – Finca la Florida

Lanzarote – Finca la Florida

Lanzarote _ Gran Hotel & Spa: Blue 17_ Rooftop View

Lanzarote – MIAC/ Museo Internacional de Arte Contemporaneo – Arrecife

Lanzarote – Het bergpad van Guinate

Lanzarote – Het bergpad van Guinate

Lanzarote – Het bergpad van Guinate

Translate »