syMinor

SSB NYC – Azoren

30-06-2012: Website geblokkeerd en hersteld

We liggen heerlijk in de Marina van Horta, naast de Schorpioen, en hebben inmiddels al “schoon schip” gemaakt en kennis gemaakt met een bont internationaal zeilergemeenschap. Iedereen die hier ligt heeft de oceaan bevaren of dat nu vanuit de Cariben/ Bermuda/ USA is of een korter rondje vanuit Spanje/ Portugal. Ook het befaamde Café Sport is alleszins de moeite waard; erg gezellig met een duidelijke Europese inslag. Daarnaast is mijn schipper 4 volle dagen bezig geweest om de website te updaten. De provider heeft hem geblokkeerd nadat een hacker erop is geweest. Opschonen is onvoldoende; de website wordt pas weer vrijgegeven als we de update uitvoeren. Een lastige en omvangrijke klus, maar nu dus eindelijk en gelukkig gelukt. Jammer dat het laatste SSB bericht, van zondag 24 juni, net niet meer geplaatst was. Helaas werden familie, vrienden en volgers hierdoor in verwarring en onzekerheid gebracht of en wanneer we goed aangekomen waren. Techniek kan dus falen en heeft, gelukkig, niet altijd iets met de boot zelf te maken. We maken het goed en kunnen nu echt het eiland Faial verder ontdekken en natuurlijk nog aan de slag met een kadeschildering van de Minor. Dit om ongeluk te bezweren, aldus het bijgeloof van de yachties alhier.

24-06-2012: Dag 20; Aankomst Azoren – Horta

Positie 38°01.1N 28°31.1W (13.00 uur UTC, 24 juni 2012)

De wind is ZZW 22-24 kn., het is helder en zonnig en er staat een behoorlijke swell. Om middernacht, bereiken we waypoint 37N 28W en maken, bij het wisselen van de wacht, een stormrondje om te gijpen. We gaan nu over de andere boeg in een rechte lijn naar Horta. Het is bewolkt en er passeren nog enkele squalls met 25-30 kn. wind. We zien door de bewolking nog geen land opkomen. De Azoren; na 19 maanden (21 nov. 2010) zijn we weer terug in Europa. Wat zal het aankomen heerlijk zijn. Nog 30 mijlen te gaan, onze ETA is 18.00 UTC. De Schorpioen zal ons opwachten en houdt een ligplaats naast hun vrij in de Marina. We zijn verwachtingsvol en blij. Maar ook trots, trots op ons bootje en op onszelf. Dit hebben we dan toch maar weer “even” gedaan. Het traject waar ik dubbele gevoelens bij had is goed verlopen. De Noord Atlantische oversteek, een geheel ander traject als het relatieve easy downwind sailing over de Zuid Atlantic. 2428 mijl waarvan we 333 extra mijlen (16%) gemaakt hebben om de tropical storm Chris te omzeilen. Waarvoor dank aan onze routeerders Herb en Averell. Zij hebben ons door hun informatieverstrekking over het grote geheel, geadviseerd en gesteund in het nemen van de juiste beslissingen. Dank ook voor de support door het virtuele meereizen met bemoedigende e-mails, hetgeen input geeft aan boord voor “andere praat” naast “het weer en de boot”. We hebben zo’n 3 weken gepland voor de Azoren; ze schijnen erg mooi te zijn. Dagafstand in 24 uur is 155 mijl. Afstand naar de Azoren (Horta) nog 30 mijl. We zullen op een later tijdstip, met goede internetverbinding, data, grafieken en foto’s toevoegen.

23-06-2012: Dag 19; Horta here we come!

Positie 36°23.2N 29°16.4W (16.00 uur UTC)

Het waait ZZW 20 kn, het is zonnig en geen squalls, dus eigenlijk heel prima. Ook het leven aan boord gaat gewoon door, je bent zo gewend aan die zeegang geworden, grappig is dat om te ervaren. We stikken van de blauwe plekken en slingeren over en door de boot, maar we hebben tot nu toe elke dag gedoucht (dankzij de watermaker), gewoon eten gekookt en 1x per 2 dagen brood gebakken. Dus dat wil wel wat zeggen, redelijk comfortabel. De temperatuur is gelukkig ook goed, lopen in korte broek en T-shirt. De Minor loopt als een speer en we maken de laatste 6 dagen dagafstanden van zo’n 150 mijl. Zeilvoering is 2 reven in het grootzeil en high aspect soms wel dan niet, deels, ingedraaid. Voor de avond verleggen we onze koers, in overleg met onze beide routeerders, richting waypoint 37N 28W, dit maakt dat de golven wat meer van opzij inkomen en we meer schuivers maken. Af en toe krijgen we een klets zout water, van opzij, in de kuip en we hebben hiervoor nu een transparant spatschermpje opgehangen. ’s Ochtends wordt het duidelijk dat we “Chris” kunnen omzeilen en onze koers naar Horta kunnen vervolgen. Yes; Horta here we come! Volgens MaxSea wordt onze ETA/ Estimated Time of Arrival zondag 24 juni 15.20 uur. Nog 1 nachtje slapen zou onze Clemens zeggen. Dagafstand in 24 uur is 160 mijl. Afstand naar de Azoren (Horta) nog 147 mijl. Met de route die we nu nemen is het nog 185 mijl te gaan.

22-06-2012: Dag 18; Tropical storm “Chris”

Positie 35°34.6N 32°22.0W (16.00 uur UTC)

Onze positie op, do 21 juni 16.00 uur UTC, is 35°15.1N 35°30.7W. Nog 125 mijl van waypoint 35N33W, om daar de knik naar het noorden te maken. De wind begint naar het zuiden te draaien. Daarom vallen we iets af, zodat we ruime wind blijven varen en niet half. Kunnen die sneaky golven niet binnenspatten in de kuip. We krijgen veel squalls over ons heen, tussen de squalls neemt de wind toe tot 18-22 kn. en in squalls 25 kn. met uitschieters naar 30 kn. We zetten daarom maar weer een rif en even later het 2e rif in het grootzeil met daarnaast de high aspect en deze laatste soms (deels) ingerold. Het is goed te doen alleen als er squalls zijn is er ook regen, we spelen echt weerhuisje. De wind is gelukkig warm, de kleding als het niet regent; is korte broek en T-shirt. Op 38.8N45.8W heeft het low een naam gekregen “Chris” dat gebeurt als er meer als 38 kn. wind in zit, dit hopen we mooi mis te lopen. Op het weerkaartje staat 50 kn. en uitschieters 60 kn. De radar staat bijna constant aan om de squalls te ontwijken maar soms lukt dat niet, dan komen ze over zo’n breed front aanzetten dat je niet kunt ontwijken. Er ontstaat een dilemma; we varen sneller als Herb inschat en willen graag afdraaien naar het noorden anders schieten we voorbij de Azoren. Vraag is echter of “Chris” daar al weg is. Vaart minderen in deze golven is ook geen optie, anders haalt Chris ons weer in, maar we willen ook wel graag dichter naar ons einddoel. Uiteindelijk wordt het een compromis wel naar het noorden afbuigen maar heeel geleidelijk. Ook Chris schuift geleidelijk op naar NO. Wordt de af te leggen afstand (weer) ietsje meer en blijven we nog maar een paar dagen op die grote plas. Dagafstand in 24 uur is 156 mijl. Afstand naar de Azoren (Horta) nog 271 mijl. Met de route die we nu nemen is het nog 346 mijl te gaan.

21-06-2012: Dag 17; Dagdromen onder de 500 mijl

Positie 35°15.1N 35°30.7W (16.00 uur UTC)

Voldoende eten aan boord? Haha; wat dat betreft kunnen we nog dagen hier op die plas vertoeven. Neem altijd veel pakjes spekjes mee (weinig ruimte innemend in de koelkast) en buiten de koelkast te bewaren chorizoworst. Met ui, knoflook, prei, kool, olijven, kappertjes, kruiden, tomatensaus of room culinair en boursin is er wel wat in elkaar te flansen: pasta of rijst. Nasi, goulash, chili con carne, napolitanasaus, pasta carbonara, pasta met gerookte zalm, pasta met ham en prei in boursinsaus, tortelini met kool en roomsaus. En dan heb ik het nog niet over blik en noodvoer. Heb nog -tig eieren over; komt omdat de lunch er vaak bij inschiet. De tijd overdag is kort met zijn twee-en met dat wachtlopen om te slapen. Maar al dat eten hoeft niet op voordat we aankomen. We zijn het zo zoetjes aan wel zat na 17 dagen. Verheug me al op Horta, Café Sport enz. Er schijnen daar veel heggetjes te zijn van hortensia’s, mijn favoriete plant, dus dat komt helemaal goed! We hebben onze “koers” inmiddels verlegd naar Horta niet v.w.b. richting, maar v.w.b. het aantal mijlen. We zullen waarschijnlijk rond 35°N 33°W de knik naar het noorden gaan maken. Voorbij die westerlengte zouden we op de gunstige scheidslijn komen om de invloed van de tropical storm “Chris” zoveel mogelijk te reduceren en vermoedelijk geen 30 kn. wind of meer krijgen. We hebben de laatste dagen ons best gedaan om zoveel mogelijk naar het oosten op te schieten. De parasailor heeft daarmee, met voor de windse koersen, opnieuw haar nut bewezen. Wat deze depressie betreft; als ze vanachter binnenkomt zal het zo’n vaart nog niet lopen, alles beter als op de “neus”. We zijn er klaar voor en gaan langzamerhand ook aftellen, we zitten onder de 500 mijl voor Horta. Gistermiddag hebben we om 14.30 uur de parasailor verwisseld voor een 1e rif in het grootzeil en high aspect. Het waait dan ZW 18 kn. en de lucht trekt dicht, vanaf 16.00 uur is er drizzle/ miezer. Vannacht krijgen we onweersflitsen aan de hemel, squalls met guts tot 27 kn. gemiddeld waait het ZW 15-16 kn. Na de buien valt de wind volledig weg en om 6.00 uur halen we het rif eruit. Dagafstand in 24 uur is 150 mijl. (Rechtstreekse) afstand naar de Azoren (Horta) nog 406 mijl. Met de route die we nu nemen is het nog 435 mijl te gaan.

20-06-2012: Dag 16; Weddenschap verloren

Positie 35°09.0N 38°30.9W (16.00 uur UTC)

Denk dat het noodfonds aangesproken zal moeten worden om dat etentje van ons op de Azoren te betalen; Tjebbe had geschat op 16 dagen en ik op 17 dagen. We krijgen beiden geen gelijk en dus zal het op conto van de scheepskas komen. Is er een verschil dan? Ach wat maakt het uit; een mens moet toch wat doen om de tijd te vullen op die grote plas. Je ziet we houden ons hier bezig met ernstige zaken. De wereld en haar politiek gaat ons hier volledig voorbij. Hebben inmiddels wel meegekregen dat Nederland in de misère is. Na de nederlagen tegen Denemarken en Duitsland is Nederland roemloos ten onder gegaan tegen Portugal, einde toernooi in de eerste ronde; de sukkels. Eerst maar eens even sfeer proeven op de Azoren wie nog in de race is. We varen sinds gisteren 6.00 uur met de parasailor bij een NW 11 kn. Het is zonnig en half bewolkt, we registreren geen squall activiteit en gaan zo ook de nacht in en door. Het blijft rustig zeilen bij een W 14-18 kn. Dagafstand in 24 uur is 138 mijl. (Rechtstreekse) afstand naar de Azoren (Horta) nog 544 mijl. Met de route die we nu nemen is het nog 580 mijl te gaan.

19-06-2012: Dag 15; Geen Azoren Hoog en bestemming Horta?

Positie 35°06.7N 41°27.6W (16.00 uur UTC)

Herb, Averell en de gribfiles geven al een aantal dagen hardere wind aan met name voor de komende donderdag en vrijdag. Er hangt een Laag boven de Azoren i.p.v. het gebruikelijke Hoog. Als je Herb hoort kan het spannend worden, maar het beeld wisselt elke dag. De komende dagen wordt er flink wat wind voorspelt; ZW 25, maar zoals het er nu uitziet geen 30 kn. of meer. We zullen zien wat er komt, we hebben vertrouwen in de Minor, ze gedraagt zich keurig. ZW wind is wind op de kont en ook de golven komen van achterop, ze zijn erg mooi en imposant maar niet eng; de Minor licht steeds haar kontje en ze schuiven er mooi onder door. Geen natte spetters in de kuip en de kou valt reuze mee. Het is dan ook voornamelijk droog weer, “so far so good”. Zoals het er nu uitziet zeilen we mooi onder het Laag ten westen van ons door en pikken we de counterwind mee de komende dagen. We hebben het ook al over Horta gehad. Dit is 40 Mijl verder weg als je vanuit 35N komt. We verwachten dat het op Flores nu ook niet geweldig liggen zal zijn met dat Laag boven de Azoren. Je kunt er alleen goed liggen bij stabiel weer, er ontwikkelt zich snel een swell vanuit het NO en Oosten en de kans dat die er dus zal staan is redelijk groot na het passeren van het Laag. Jammer, maar het zij zo, anderzijds hoeven we daarna dan niet nog eens 130 mijl te varen naar Horta. Flores zou mooi moeten zijn, evenals alle eilanden van de Azoren. Horta is “the place to be” voor de zeilersgemeenschap. Iedereen komt daar aan. Het ligt op het eiland Faial. Dan kunnen we een biertje drinken in het befaamde zeilerscafé: “Café Sport” van ene Peter… en een muurschildering maken op de kade van onze boot. Dat is de traditie daar, anders brengt het ongeluk. We hebben inmiddels ons dagelijkse portie lichaamswerk te pakken. ’s Ochtends bij het eerste daglicht is het de parasailor zetten en voor de nacht gaan we over op 1e rif in het grootzeil en high aspect. Gisteren was het een W 20 kn. en vannacht een rustige nacht met een NW 14 kn. Dagafstand in 24 uur is 143 mijl. (Rechtstreekse) afstand naar de Azoren (Flores) nog 564 mijl. Met de route die we nu nemen is het nog 670 mijl te gaan.

18-06-2012: Dag 14; Leven in en op de oceaan

Positie 35°00.7N 44°20.2W (16.00 uur UTC) Tot nu toe hebben we nog weinig leven gezien in de oceaan; in het begin nog dolfijnen. Twee, kleine, vliegende vissen ’s ochtends aan dek gevonden, maar je ziet ze niet aan de oppervlakte springen ten teken dat er op hen gejaagd wordt. Ook nog geen walvis gespot, mogelijk komt dat nog dichter bij de Azoren. Als we ze ontmoeten hoop ik ze op gepaste afstand te spotten. Vandaag voor het eerst het Portugese oorlogsschip voorbij zien komen; lijkt wel op een plastic zak wat voorbij drijft, maar het is een grote kwal met vervaarlijke giftige tentakels, de Man O’ War genoemd. We hebben nog niet gevist deze trip; aanvankelijk gewacht omdat de ijskast vol zat en we vinden dat je zo’n beestje, als je ze vangt, wel volledig moet benutten. Later niet omdat het weer zo onvoorspelbaar en squally is. Vogels, met name sterns, zien we sporadisch voorbijkomen. De nachtelijke sterrenhemel is mooi met het licht van het melkwegstelsel. De maan laat zich zelden en dan nog kort zien; het is dan ook afnemende maan. Scheepvaart “zien” we elke dag wel; “een grote jongen” in ieder geval op AIS, vaak op 30 mijl afstand. Dat er meerdere boten onderweg zijn horen we bij Herb zijn meteo-netje, maar we zien ze niet. We wanen ons alleen op deze wijde grootse plas. Het wordt een zonnige dag met een stabiele ZW 20 kn. We varen met 1 rif in het grootzeil en high aspect op en lopen 7 kn. SOG. Alle natte spullen zijn weer droog en ook de nacht blijft stabiel met een ZW 18 kn. een enkel buitje, maar we slapen als roosjes. Dagafstand in 24 uur is 160 mijl, de grootste afstand tot nu toe tijdens deze trip. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 691 mijl rechtstreeks. We verwachten echter 120 mijl om te moeten zeilen i.v.m. een koerswijziging. De weersvoorspelling maakt dat we lang(er) op 35° NB blijven en pas laat weer naar het noorden klimmen. We zijn omringd door 3 weersystemen; een Low bij de Azoren, een Low ten westen van ons en een High ten zuiden van ons. Deze bepalen de wind dus en onze koers.

17-06-2012: Dag 13; Swell/ Deining

Positie 35°21.3N 47°21.4W (16.00 uur UTC)

Je krijgt het niet cadeau, “man man wat een elend” haha en dat doe je jezelf allemaal aan: geduld hebben bij errrug lichte winden, hoop herrie en geweld veroorzaakt door de swell en dan die squalls en opbouwende zee. Wist nog wel van de heenweg dat de golven en bijbehorende swell het meest imponerend zijn in vergelijking met de wind. De schipper probeert de swell vast te leggen op een filmpje, maar dat lukt niet echt. Dat is net zoiets als foto’s/ filmpje maken van een berg(helling); dan lijkt het helemaal niet steil. Afijn we doen het er maar mee, zal ook wel moeten en verheug me nu al op een lekker etentje op de Azoren met een lekker glaasje wijn. Wat zal de aankomst zoet zijn! En ja dan kunnen we wel stoer lullen over oceaan oversteken haha. Het wordt een rustige, zonnige, bijna saaie, zeildag bij een WZW 10 kn. De parasailor staat de hele dag op en we slapen beiden opnieuw uit. Daarna ontstaat er weer een heel wisselend, onvoorspeld, weerbeeld. In de avond neemt de wind af tot ongeveer middennacht 6 kn. uit WSW. Het is zoeken naar de wind om de parasailor vol te houden. Om 00.00 uur draait de wind naar Z 11 knopen en zetten we het grootzeil en high aspect. In de loop van de nacht loopt de wind op naar 20 kn. met squalls tot 25 knopen. We zetten1 rif in het grootzeil en de regen komt met bakken uit de lucht; je ziet geen verschil in zee of lucht. In de ochtend is de wind weer naar het ZW gedraaid 18-20 kn. We schieten nu weer op na een frustrerend begin van de avond/ nacht. Zeilvoering is nu high apect en 1e rif. Alle natte zooi hangt buiten te drogen. We zijn een zeillat van de HA fok kwijt, zo’n rollat, hopelijk kunnen we die op de Azoren krijgen. Och uiteindelijk valt het nog allemaal niet tegen, ik had me ergere scenario’s voorgesteld: echte kou, flinke regen en ook nattigheid in de boot door/ bij hoog aan de wind varen en opboksen tegen harde NO winden en swell. Dat is ons (tot nu toe) bespaard gebleven. Wat heerlijk is in vergelijking met de heenweg; je kruipt lekker onder je dekbed om warm te worden en te slapen en je ligt niet wakker van het zweten door de tropenwarmte in je kooi. Dagafstand in 24 uur is 113 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 827 mijl.

16-06-2012: Dag 12; Bijkomen van de afgelopen nacht en onder de 1000 mijl!

Positie 35°16.4N 49°44.6W (16.00 uur UTC)

Het was afgelopen nacht heavy, hebben beiden slecht geslapen. Ik heb zelfs spierpijn in mijn nek/ schouders en buikspieren van het stabiliseren! We benutten de dag om bij te slapen. Ik heb mazzel hoef vandaag geen brood te bakken, was royaal uitgevallen deze keer, kan er 3 i.p.v. 2 dagen mee toe en hoef ook niet te koken. Heb nog een maaltijd, farfalle met ham en prei in Boursinsaus, van gisteren over. Kan eigenlijk niet koken voor 2 personen; mijn pasta’s of rijstmaaltijden zijn vaak voor 4-en. Vries die thuis altijd in en ook hier komt het nu goed uit, zet ik het in de ijskast en eten we er twee (achtereen volgende ) dagen van. Heb dus weer -tig eten/ maaltijden over, maar beter mee verlegen als om verlegen. Komt wel van pas t.z.t. Alles beter als schade, we hebben de boel (tot nu toe) heel gehouden en ja de perikelen van de Schorpioen met motor- en stuurproblemen, wil je niet meemaken. We leven met hen mee. Ze hebben een noodreparatie verricht, maar durven de motor slechts met een laag toerental te gebruiken. Er zijn, als ik het goed zeg, 2 van de 4 fundatiesteunen van het motorblok stuk en het roerkwadrant zit los waardoor er speling op het roer staat. Ze gebruiken nu de windvaan (automatische stuurinrichting op de wind). We kunnen de parasailor de hele dag en nacht op laten staan. Het waait WNW en later WSW 10-15 kn. Er is geen squallactiviteit; de radar staat stand by om dit te checken, daar er weinig licht is in de halfbewolkte sterrenhemel zonder maan. We bereiken weer een mijlpaal vandaag; we komen onder de 1000 mijl! Dagafstand in 24 uur is 123 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 934 mijl

15-06-2012: Dag 11; Ontmoeting op de Oceaan en halverwege richting Azoren!

Positie 35°19.2N 52°14.4W (16.00 uur UTC)

Om 9.00 uur zien we een zeilboot aan de horizon, ik roep hem op via de marifoon en het blijkt de Mariada te zijn; een Duits kitst getuigd jacht met een blauwe romp, geschatte lengte 55ft? Rond 11.00 uur lopen ze ons geleidelijk aan op bij positie 34°48.0N 55°16.6W uur en we maken foto’s van elkaar. We zullen ze uitwisselen per mail. Grappig om zo midden op de oceaan een andere zeilboot te ontmoeten. We hebben de boot kort in Salinas gezien in januari jl. Hun bestemming is Horta op Faial 130 mijl oostelijker gelegen van Flores. Wij gaan in 1e instantie voor Flores, maar of we dat aandoen zullen we pas op het laatst besluiten. De ankerplek daar is niet echt beschut en het kan daar redelijk swelly zijn, anders varen we meteen nog een 130 mijl door naar Horta op Faial. Eigenlijk zouden we de klok weer moeten verzetten; we laten dit nog maar even voor wat het is; ons NLs SSB netje zou daarmee een van ons uit zijn/ haar slaap houden, straks maar in een keer de klok verzetten. Het wordt een fijne zeildag; bij een NW 17 kn. blijft de parasailor mooi vol staan en we maken goede vaart. In het begin van de avond dreigt de parasailor ongecontroleerd te worden; het gaat dan ook wel erg snel, de wind trekt aan tot 25 kn. We varen pal voor de wind en de zee bouwt zich op. We gaan conservatiever de nacht in met alleen de high aspect/ fok op. Dit is maar goed ook; het wordt een heftige nacht; we kruisen de oceaan af met een W 25-30 kn. en veel swell. In een squall meten we uitschieters van 45 kn. Van slapen komt niet veel in je kooi, de boot maakt forse schuivers. ’s Ochtends zijn we halverwege de afstand NYC-Azoren via een omweg en kunnen we gaan aftellen. Om. 9.00 uur is de wind afgezwakt tot een NW 15 kn. en hijsen we de parasailor, de swell staat nog wel door. Dagafstand in 24 uur is143 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 1048 mijl.

14-06-2012: Dag 10; Parasailor

Positie 34°49.3N 55°01.2W (16.00 uur UTC)

Heerlijk de parasailor brengt rust in de tent; geen gebonk en schavielen meer. De hele dag hebben we lichte winden uit het WNW/NW gehad 8 Kn. met af en toe 12 kn. We maken niet echt veel voortgang; het is bijna plat voor het laken. We vullen diesel aan, maken weer brooddeeg en het is mooi zonnig lenteweer. Squalls zien we op afstand aan ons voorbij trekken. In de avond trekt de wind aan tot 15 kn. en af en toe 18 kn. Jammer genoeg blijft dit niet zo, maar we besluiten om de parasailor te laten staan voor de nacht. Het is de 1e keer dat we dit doen en het gaat goed; we genieten van een rustige nacht slaap en wachtdraaien. De stand van het zeil is goed te zien zonder maan en het lijkt erop dat we geen stroom tegen meer hebben. Dagafstand in 24 uur is 113 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 1191 mijl. Met de route die we nu nemen is het nog 1207 mijl te gaan.
Video’s oversteek New York – Azoren

13-06-2012: Dag 9; Squalls

Positie 34°56.8N 57°33.6W (16.00 uur UTC)

Het wordt een squally day; in de ochtend varen we op 35°.28 NB en zien het Low ten noorden van ons voorbij trekken met dikke donkere luchten. Wij zijn druk met ontwijken van de squalls (solitaire wolkenpartijen met heftige regen en mogelijk flinke wind). We krijgen uitschieters van 25-30 kn., het is steeds anticiperen v.w.b. koers, zeilvoering en een verkleedpartij van zeilpak aan en dan weer uit. De regen valt uiteindelijk wel mee. Maar we schieten zo weinig op; we varen een zig zag koers. Buiten de squalls valt de wind compleet weg tot N 6 kn. We besluiten verder naar de 35°NB af te zakken om daar, als het rustiger is, voor de wind de parasailor te kunnen hijsen. Het wordt motoren dus, met de fok uit. Het grootzeil is opgedoekt; slaat hier alleen maar kapot door de swell. Er is amper wind en de oceaan is quite choppy zoals de Engelsen zeggen, noem het maar een bokkig paard. Na het uitluisteren van Herb zitten we op 35°.01NB en verleggen we onze koers naar het oosten. In ieder geval weer een rechtstreekse koers naar ons doel. We zijn diep gezakt, 5 graden, 300 mijl. Om 21.00 uur zetten we weer zeil en sukkelen we met een slakkengangetje naar het oosten. Om 3.00 uur vanmorgen starten we de motor maar weer; de wind is helemaal weg en swell die doorstaat maakt dat horen en zien je vergaat. Flinke klappen van het grootzeil en de mast, de hele tuigage vibreert. In bed lig je niet rustig en op wacht ben je aan het luisteren of er niets stuk gaat. De arme Minor krijgt goed op haar donder en het is een ware slijtageslag. Om 9.00 uur wordt ik gewekt met de mededeling; tijd voor de parasailor! Heerlijk, de wind waait WNW 8-10 en is stabiel, dus we durven het aan. Dit maakt dat we veel minder last hebben van de swell, je voelt hem nog wel, maar het klappen houdt op en er ontstaat gang. We gaan 4 kn. door het water. Dagafstand in 24 uur is 90 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 1295 mijl. Met de route die we nu nemen is het nog 1320 mijl te gaan.

12-06-2012: Dag 8; Brood van Bakker Kuijpers

Positie 35°25.2N 58°49.7W (16.00 uur UTC)

Het wordt een mooie zonnige dag en de wind blijft de hele dag vrij stabiel waaien uit het N 18-20 kn. De bootsnelheid loopt op van 6 tot 7-8 kn. Wel staat er een stroom tegen van 1,5 kn. Dus effectief is de SOG gemiddeld 6 kn. Het maakt het gemakkelijk dat de wind schuin vanachter binnenkomt, maar desalniettemin maakt de boot soms flinke schuivers en liggen we onder redelijke helling. Dat is te merken; als ik even niet oplet schuif ik zo van de hoge kant en beland op de grond in de kuip. Eigenlijk wel een comfortabele plaats daar en nestel me met een kussen, boek en koffie daar beneden. Het is jongleren in de kombuis en maak mijn 1e brooddeeg onder helling en zet het in de koelkast tot morgenvroeg. Bij het uitluisteren van Herb krijgt een boot die achter ons ligt van hem een uitbrander; ze hebben zijn advies niet opgevolgd en varen nog op 38°NB. Ze worden vriendelijk edoch dringend gevraagd direct zuid te gaan varen anders wordt Herb zijn nachtrust verstoord. Een vrachtschip passeert ons op 5 mijl afstand met bestemming “Flushing”/ Vlissingen, volgens AIS. Ik laat jullie groeten (im geisten). In de nacht zetten we 1 rif in het grootzeil i.v.m. enkele squalls welke voorbijtrekken. Mijn ochtendwacht benut ik om het brood af te bakken en er hangt een vertrouwde geur in de kajuit. Al zeg ik het zelf; het ziet er niet slecht uit. Tjebbe slaapt nog en mag zo meteen als (kanarie)pietje weer eerst voorproeven, net zoals met de franse kazen; als hij niet omvalt is het goed en kunnen we allemaal mee-eten. Dan ga ik nog even terug naar kooi om uit te slapen. Ik moet zeggen; het brood smaakt goed enne veeeel beter dan het brood uit de USA.; dit is echt European style! Dagafstand in 24 uur is 131 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 1345 mijl. Met de route die we nu nemen is het nog 1355 mijl te gaan.


11-06-2012: Dag 7; Geduld hebben

Positie 36°41.8N 60°55.7W (16.00 uur UTC)

Het waait oost 4 kn. en dat zal de hele dag zo blijven. De voorspelde noord 15 kn. (Gribfiles, Herb, Averell)) blijft uit en de barometer stijgt van 1011 naar 1015. Het is motoren en we krijgen een halve knoop stroom tegen vandaag. De vraag is wat te doen? Volgens Herb nog verder afzakken naar 35°NB.?? ( Dan ben je wel dagen aan het motoren en dus kostbare diesel aan het verstoken zoals het er nu uitziet) Averell en wijzelf denken op dit moment niet verder zakken dan 36°NB. Het is echter geen issue; moeten vooraleerst maar eens op die 36°NB. zien te komen. Daar doen we zeker nog wel 2 dagen over, op deze manier. Kennelijk hebben we nog iets te leren; ik heb nog niet genoeg lessen in geduld gehad, zullen we maar zeggen. De rechtstreekse koers, de kortste, is echter dwars door het Laag heen en 300 mijl motoren tegen oosten winden in, is niet realistisch met de dieselvoorraad. Het is gevoelsmatig wel recht op je doel af en dus fijner. We motoren nu zuidoost en het is in ieder geval zonnig weer. Herb gelooft ons niet met oost 4 kn; denkt dat we de westenwind doodvaren op de motor! (We hebben verschillende keren de motor uitgezet, echter de wind blijft oost). Een discrepantie tussen de gribfiles en de realiteit dus. Zijn advies blijft 36-35°NB. i.v.m. het Laag op 37°NB. met noordoost 20-25 kn. In de nacht zijn er weer onweersflitsen aan de zuidwestelijke hemel en er ontstaat weer een warrige oceaan, zal wel van een storing verder weg komen. Vanaf 5.30 uur vanochtend draait de wind naar noordwest 12 kn. en loopt geleidelijk verder op tot noord 20 kn. Eindelijk kan de motor uit en loopt de Minor 7 kn, fantastisch! De SOG/ Speed Over the Ground is 5 kn. door stroom tegen. Maar dat mag de pret niet drukken; dit voelt goed en dan ben je zo’n motordag weer snel vergeten. Dagafstand in 24 uur is 70 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 1426 mijl. Met de route die we nu nemen is het nog 1486 mijl te gaan.

10-06-2012: Dag 6; Boordritme

Positie 37°25.8N 62°27.6W (16.00 uur UTC)

Heb nu wacht van 5.30 uur tot 8.30 uur. Zit binnen achter de pc dit SSB bericht te maken en steek mijn kop elke 15 min. naar buiten om alles te checken. Geen “kip” te zien. Zou ook wel raar opkijken als ik die hier zou zien haha! Ben net 15 min 25 graden opgedraaid om een squall op 6 mijl ten zuiden van ons te ontwijken welke mogelijk ook onweer in zich heeft. Tjebbe slaapt, om 8.30 uur mag ik nog even 2 uurtjes terug naar bed. Heb al 2×3=6 uur geslapen en ben vandaag minder uitgerust. Vannacht onrustig geslapen; de oceaan was een grote klotsenbak met als gevolg veel geschommel en bootgeluiden zowel binnen als buiten. Elke dag, om en om, mag er een van ons 2 uur uitslapen, degene die als 1e begint met slapen heeft dan 2×3 uur en 1×2 uur en daarmee is de nacht en deel van de dag al gevuld van 20.30 – 10.30 uur haha. Je houdt dus effectief 24-14=10 uur van de dag over voor ontbijten (meestal doen we dat al wel apart, je krijgt wel trek ’s ochtends), wassen (het tot nu toe is het steeds gelukt om te douchen, de zee was redelijk rustig), koffie drinken, al wat eten voorbereiden voor het avondeten (vandaag nasi), gribfiles en eventuele mail ophalen en tegelijkertijd het SSB bericht en positierapport verzenden. ’s Middags wat lezen, technische controle, boerderie controle en groentes evt. buiten leggen om te drogen, buurten en soms wat drinken of snaaien (fruit, soep, mueslireep….) Tegen 17.00 uur hebben we happy hour met een non-alcoholische versnapering (Spa- of plat water) en een bakkie chips/ nootjes. Om 18.00 uur zitten we aan het SSB apparaat om Herb te beluisteren, daarna is het eten en samen afwassen. Om 20.00 uur hebben we ons NL. netje en “mag” er een van ons naar bed. Lijkt wel kostschool/ militaire dienst; strak regime, maar het went snel. De podcasts bewaar ik vaak voor ’s nachts om te luisteren in mijn wacht, een Marathoninterview duurt 3 uur en past precies.

We hebben een perfecte zeildag achter de rug; mooi zonnig en zeilen als een speer in ZO richting. ’s Avonds hebben we onze tortellini in de kuip genuttigd. De warrige, oceaan ontstaat in de loop van de nacht en de wind neemt geleidelijk af tot een NW 5 knopen. Om 5.45 uur wordt de motor gestart en komt de schipper even uit bed om het zeil mee op te doeken; het ligt alleen maar te schavielen met die zwakke wind en knobbelige oceaan. Dagafstand in 24 uur is 139 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 1480 mijl. Met de route die we nu nemen is het nog 1556 mijl te gaan.

09-06-2012: Dag 5; Diesel berekeningen en advies Herb

Positie 38°45.3 N 64°40.8W (16.00 uur UTC)

De wind houdt het vandaag echt voor gezien; ZW 3 kn. Het is mooi zonnig lenteweer en de ijzeren fok staat veel aan. Jammer dat we zoveel de motor bij moeten zetten, maar tot nu toe kan het en hoeven we niet te dobberen. We hebben 320 L. diesel in totaal (tank en losse jerrycans) meegenomen en konden tot vanmorgen op deze manier nog 7 dagen voortgaan. We houden diesel achter de hand voor 3 dagen motoren, dit voor de aanloop van de Azoren, daar is normaliter een Hoge druk gebied met weinig wind. Moeten elke dag maar weer opnieuw berekenen wat de stand van zaken is. De gribfiles zijn maar voor een paar dagen betrouwbaar en kloppen (ons inziens) alleen op hoofdlijnen; dus ver vooruitkijken kunnen we niet. We hopen dus nog dagen met wind te krijgen. We halen nu net 100 mijl in 24 uur, bootsnelheid zo’n 4 knopen. Komt er wind dan hopen we op 5-6-of meer knopen uit te komen en zal de dagafstand toenemen. We vinden het nu magertjes, de schipper heeft van tevoren ingezet op16 dagen en ik 17 dagen. Wat het uiteindelijk zal worden zal nog lang ongewis blijven i.v.m. het onbestendige weer (is ook normaal voor hier). De Noord Atlantic (aan de USA kant) staat bekend als kraamkamer voor de depressies in Europa, dus er kan nog genoeg op ons af komen. Het gaat tot nu toe prima en hebben er vertrouwen in dat het ook goed gaat. Om 18.00 uur ’s avonds lukt het ons om Herb met succes uit te luisteren op de SSB. Voor de zekerheid nemen we het gesprek op om terug te kunnen luisteren. Er is veel storing tussendoor. We krijgen advies van hem om de koers te verleggen naar ZO en schatten in daarmee een omweg te maken van ongeveer 160 mijl. Dit om een Laag met verwachting NO 25-30 kn. te ontwijken, letterlijk omzeilen dus. We bestuderen de nieuwe opgehaalde gribfiles en verleggen onze koers. Geleidelijk aan loopt de wind op naar een ZW 16 kn. De Minor begint te accelereren en gaat er als een echte lady vandoor: 6-7 kn. Yes dit is zeilen! De zee is redelijk rustig en de swell komt van opzij in. De nacht is helder en donker zonder maan, ver weg flitst het de hele nacht door, maar we horen geen gedonder. Ben steeds vergeten te vermelden dat de gevonden splitpen op het dek loos alarm was en waarschijnlijk ergens uit de gereedschapskist is gevallen, maar beter effe checken van tevoren toch? Ook met mijn knie gaat het alleszins acceptabel, heb de laatste week in NYC met 1 nordic walking stok gelopen met name om mijn eigen looptempo aan te houden en niet in de verleiding te komen om door te stappen en aan te passen naar Tjebbe zijn stap. Dagafstand in 24 uur is 125 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 1574 mijl. Met de route die we nu nemen is het nog 1695 mijl te gaan.

08-06-2012: Dag 4; Klok verzet en onweer in de nacht

Positie 39°37.9N 67°12.3W (16.00 uur UTC)

Onze positie geven we weer om 16.00 uur UTC (13.00 uur lokale tijd). UTC staat voor Universal Time Coördinate en is gelijk aan GMT/ Greenwich Mean Time, soms ook wel Z/ Zulu tijd genoemd. NYC ligt op UTC-5, door de zomertijd is dit nu UTC-4 uur d.w.z. 4 tijdszones tot Azoren (dit ligt geografisch op UTC-1, ze hebben nu daar ook zomertijd en het is daar nu gelijk aan UTC) d.w.z. dat we de klok 4 uur bij moeten stellen om gelijk te komen met hun. Dit doen we niet in een keer maar verdelen we in 4-en dus op 70°, 60°, 50° en bij aankomst op de Azoren (39°W), dit is fijner voor het wachtsysteem, ons slaap/ waakritme zogezegd. NL ligt op MET (Midden Europese Tijd) en heeft nu ZT (Zomertijd) dit is UTC + 2 uur. Voor het gemak hebben we, sinds de Carieb, 2 soorten tijden aan boord: een met lokale tijd (achter de kaartentafel) en een met MET (ronde koperen klok in de kajuit); dan weten we, zonder te rekenen, hoe laat het is NL. (we zijn nu dus overgegaan van 6 naar 5 uur tijdsverschil). Voor de duidelijkheid; de andere tijdsvermeldingen in ons verslag zijn altijd lokale tijd. De wind varieert vandaag van ZW 4-18 kn. Die 18 kn. is dan een korte regenbui die over ons heen trekt. Het is meer motor bij of uit zetten als zeil wisselen. We voeren grootzeil en high aspect en om nu de parasailor op te zetten schiet niet echt op; daar is de wind te weinig en instabiel voor. In de nacht trekt er een flinke onweersbui over ons heen. De schipper motort de Minor, met succes, weg hiervan. Voor alle zekerheid ligt onze apparatuur (back up harde schijf, iridium telefoon en hand gps) in de oven. Daarna shift de wind naar een koude NW wind. Ik hang een dik transparant pvc zeiltje voor de ingang om de wind buiten te houden. Dagafstand in 24 uur is 96 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 1677 mijl.

07-06-2012: Dag 3; Er ontwikkelt zich een Hoge druk gebied om ons heen.

Positie 39°59.0N 69°25.9W (16.00 uur UTC)

Om 11.15 uur wordt de motor uitgezet en diesel bijgevuld (40L.). Het waait WZW 9 kn. en we sukkelen met 3-4 knopen rustig verder. We maken de afweging en keuze om overdag zoveel mogelijk te zeilen en ’s nachts, indien nodig, de motor bij te zetten, mede om de stroomvoorziening zo over 24 uur op peil te houden. Er ontwikkelt zich een Hoog rondom ons en we besluiten om op deze breedte (40°N) te blijven varen omdat daar wat meer wind voorspelt wordt. Zoals het er nu uitziet lijkt het op veel lichte en variabele winden. We zouden wel sneller willen zeilen, maar ja willen ook weer geen opvolger van de tropical cyclons Alberto en Beryl ontmoeten (’t is ook nooit goed). We sturen iets bij (richting zuiden) om eerder van het Continentaal Plat af te komen en zo de visboeitjes voor de nacht kwijt te zijn. In ieder geval is het rustig “voorjaars”weer; beschermd door de buiskap en de zon in het gezicht is het lekker. De schipper plakt en naait klittenband aan een stel oude kussenslopen voor de voorraadgaten achter de slingerkooi; blijft het spul tenminste binnen in de kastjes liggen als we helling maken. Tijdens het avondeten loopt de wind even op tot 15 kn. en is het lekker zeilen met 6 kn. door het water. Helaas is dit van korte duur; de wind zakt snel weer terug en blijft schommelen tussen de 5-10 kn. in de nacht. Als de bootsnelheid onder de 4 kn. komt gaat de motor bij op 1600 toeren. De eerste 2 uur is het pikdonker, bewolkt en geen maan, in het noorden hangt een vette bui, maar zakt niet af naar ons. Het is een rustige nacht. Dagafstand in 24 uur is 97 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 1773 mijl.

06-06-2012: Dag 2; Rustig weer en motoren

Positie 40°15.5N 71°38.6W (16.00 uur UTC)

Eenmaal op zee, trekt de aanvankelijke spanning voor de oversteek weg en voelt het weer als gewoon. We hebben ons goed voorbereid en meer kunnen we dan ook niet doen. Kennelijk is het lastig om je los te maken van je vertrouwde veilige mooring en deze in te ruilen voor het ongewisse. Ook al zijn we er, door de voorbereidingen wel aan toe en niet geheel onbelangrijk; we maken nu stapjes richting huis en dat voelt goed. Het zal straks ook weer fijn zijn om vaste grond onder de voeten te hebben na 2½ jaar. Buiten blijft de voorspelde NW15-20 kn. met uitschieters van 25 kn. uit. Het is en zal een ONO 1-5 kn. blijven, de oceaan is glad met een lange trage deining We motoren met 1600 toeren; zo houden we toch voortgang en zijn we spaarzaam met de brandstof. De bewolking trekt weg en de zon komt door waardoor de zeiljacks uit kunnen. Er valt een klein regenbuitje tegen de avond. Onze weergoeroe Herb ontvangen we (nog) niet, wel de reacties van andere boten op hem. Dit kan ook wel kloppen; voor het SSB systeem zitten we nog te dicht bij hem (Canada) en gaat het 12 Mhz radiosignaal “over” ons heen. Na ons “eigen” SSB netje eten we de voorgekookte pasta binnen in de kajuit (dat is wel effe anders als op de heenweg) en om 20.30 uur gaat ons wachtsysteem in. Ik mag als eerste gaan slapen, ben vandaag niet zeeziek of katterig geweest. Ik heb besloten om de 1e twee dagen een tabletje te nemen en hoop zo gevrijwaard te blijven, had geen zin in “inslingeren”. Het is een heldere nacht met volle maan, fris maar droog. Dolfijnen vergezellen ons en in mijn wacht mag ik uitwijken voor 2 “scharrelende” vissers, ze zijn onvoorspelbaar in hun gedrag. Om 7.00 uur (lokale tijd) komt er een zeilboot noordwaarts op gemotord. Afgelegde afstand sinds ons vertrek: 101 mijl. Afstand naar de Azoren (Flores) nog 1870 mijl

05-06-2012: Vertrek NYC – USA


5 juni 16.00 UTC

We hebben om 8.00 uur lokale tijd losgegooid van de mooring. Waren om 9.00 uur bij de pomp en hebben voor 48,9 gallon diesel getankt, benzine en water is ook afgevuld. We varen nu op de motor Lower Bay uit, onder de Verrazano Narrows Bridge door en er staat (nog) geen wind. Nog even op de valreep een distress veroorzaakt vanmorgen: Bij het aansluiten van de handset marifoon buiten deed die gek? Marifoon helemaal uit en opnieuw aangezet. Even later riep de coastguard ons op of wij in distress waren. Heel verhaal moest ons GMS nummer geven om echt te bevestigen dat het geen distress was. Het nummer doorgeven gaf ook nog wat voeten in de aarde want ze hebben hier een gigantisch galm in het signaal, zodat je ze bijna niet verstaat. Maar ja we zijn weg; Maarten Tromp citerend: “et sal waeragtig wel gaan”


04-06-2012: Laatste dag NYC

4 juni 15.00 UTC

Gisteren hebben “mijn” Joe en “onze” Averell het sein om te vertrekken op groen gezet voor a.s. dinsdag. Anders wordt het volgende week zondag en in tussentijd kan het weerbeeld nog -tig keer veranderen. Als de schipperse het er ook mee eens kan zijn? Zeker wel, ik vind de fase van afwachten wel/ niet gaan altijd lastig. Je kunt nog niks en moet wel startklaar zijn voor het geval dat…. In actie komen en opschalen dus: de boot poetsen, alles zeevast opbergen en de was draaien. Tjebbe gaat alvast de eerste vers boodschappen doen: yoghurt (voor in de 2e aan te zetten koelkast) en prei (alvast buiten drogen op het dek). We slapen vanaf die tijd weer in de bakboordkooi en de voorpunt wordt stuwruimte om het gewicht te verdelen. ’s Avonds heeft de schipper een verrassing en lopen we alvast vooruit op onze trouwdag: Bubbels in de kuip en heerlijke sushi op de Amsterdam Avenue. Hij moet vandaag nog wel even opnieuw de mast in, want er lag een afgebroken splitpen op het dek. Uit de gereedschapskist gevallen of uit het want? Moet het wel ophouden met regenen. Ook nog even het laatste verse spul aan boord halen (brood, fruit en groenten), voorkoken en de bijboot opbergen en dan zijn we er echt klaar voor.


01-06-2012: NYC – Gribfiles zyGrib

I juni 15.00 UTC

Vanmorgen een mailtje ontvangen van “onze” Averell. Hij zit nu regelmatig te turen naar zyGrib en ziet voorlopig nog veel wind dankzij dat Laag ten NO van ons. Aan het einde van de week lijkt het wat te veranderen. Let eens op donderdag: als je daar rond het middaguur zou vertrekken in ZO richting heb je nog een staartje van dat Laag en dan kom je in de loop van de vrijdag in een rustige N-NW stroming….. Verder dan vrijdag kan ik nu echter niet kijken, maar misschien is daar een vertrekoptie. Laat mijn schipper hetzelfde ook geconcludeerd hebben gisteravond. Met het staartje van het Laag meeliften naar het ZO en dan naar Oost draaien voordat het volgende front komt. Er lijkt een trein van depressies te zijn dit jaar en eigenlijk is dat ook het bekende weerbeeld voor de Noord Atlantic. Fijn om te merken dat ze samen op een lijn zitten. Mijn schipper bedenkt om hier woensdag van de mooring los te gaan en de Hudson River af te varen. Kunnen we onderweg alvast diesel, benzine en water aftanken en ergens voor anker gaan in Lower Bay. Daar waar we op de heenweg ook prima gelegen hebben: Coney island: Gravesend Bay met uitzicht op de Verrazana Narrows Bridge. Dan kunnen we donderdag meteen de zee op.

Translate »