syMinor

SSB Azoren – Brest

20-07-2012: Dag 9; Aankomst Rade de Brest – Camaret sur mer

 

De laatste 13 mijlen motoren we rustig op een vlakke zee en opgewarmd door een zwak zonnetje de Rade de Brest in. Om 14.30 uur UTC oftewel 16.30 uur lokale tijd meren we de Minor af in de Marina van Camaret sur mer. Een supertocht: veel gezeild in een mooi zonnetje;1194 mijl afgelegd in 8 etmalen en 5 uur!

20-07-2012: Dag 9; Overpeinzingen bij aankomst Rade de Brest – Camaret sur mer

Positie 48°16.6N .04°55.7W (12.00 uur UTC)

Als je samen zo’n lange tijd op de oceaan vertoeft heb je genoeg tijd om te reflecteren en te mijmeren. Wat is nu eigenlijk de lol van het zeilen? Het zeilen zelf of het varen (lees: het verplaatsen van A naar B), het vertrekken van een bekende of reeds ontdekte plek of het aankomen in een vertrouwde of nieuwe omgeving? Apart als we onderweg zijn willen we graag weer ergens aankomen en verheugen we ons op het nieuwe of dagdromen we over vertrouwde bekende plekken en wat daar te kunnen doen. Vertrekken geeft altijd wel spanning, is een soort van loslaten. Loslaten van een vertrouwde en geborgen omgeving; je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Des te moeilijker naarmate je er meer gehecht raakt. Het zeilen en varen is heerlijk om “je hoofd leeg te maken”, te onthaasten of te mijmeren bij het water en de voorbijtrekkende luchten. Dichter komen bij jezelf en de natuur. Zit er verschil in een vakantie en nu, na zo’n lange reis van bijna 2,5 jaar? Dat onthaasten heb je niet meer nodig, je bent al onthaast en geniet van het simpele prikkelarme leven. Dit zou het ultieme kunnen zijn, maar paradoxaal ontstaat er dan behoefte naar input en prikkels. Je zoekt die dan weer op met een boek of met modernere technieken; muziek, podcast, film. Kennelijk zoeken we toch steeds die afwisseling van spanning en ontspanning, yin en yang, licht en donker. Wij zijn nu wel weer in voor die prikkels.

Aanvankelijk motorzeilen we de ochtend door en om 14.00 uur zetten we toch de parasailor. Het waait WNW 13-17 kn. en het is grauw en kil, een dag zonder zon. Om 16.30 uur halen we de parasailor maar weer naar beneden; de wind houdt het voor gezien en we gaan op de motor verder. In ons SSB netje horen we dat de Schorpioen besloten heeft haar koers te verleggen naar Camaret sur mer i.v.m. de windstilte. Komen we ze gezellig weer tegen. In mijn wacht van 23.00 uur:is het een drukte van belang bij het VSS/ verkeersscheidingsstelsel voor de kop van Bretagne en de ingang naar Het Kanaal. Het lijkt Parijs wel, gelukkig biedt de AIS uitkomst. Niet binnen op de relax een film kijken dus. Dagafstand in 24 uur is 131 mijl. Afstand naar Camaret sur mer nog 13 mijl. We verwachten om 14.30 UTC/ 16.30 lokale tijd aan te komen.

19-07-2012: Dag 8; Plannen na aankomst Bretagne

Positie 47°53.4N 11°08.0W (12.00 uur UTC)

Ons plan na aankomst op het vasteland van Europa? Vanaf Brest bevinden we ons op bekend en vertrouwd terrein en hebben we de cirkel rond. We nemen nog zo’n 3 weken de tijd om terug te komen naar onze ligplaats in de WSV Herkingen en om te freewheelen met evt. ontmoetingen. Deadline is de verjaardag van mijn jongste broertje, Clemens, eind aug. Dan willen we de Minor vastknopen in de Beatrix te Eindhoven en vandaar ons huis weer gaan inrichten. Zou wel leuk zijn als er iemand ons tegemoet komt varen. “Ze” staan in de startblokken, maar het weer werkt niet echt mee in Het Kanaal. Harde zuidwesten winden allemaal en -tig verwaaidagen in Breskens zijn het resultaat. Jammer voor ons, maar nog spijtiger voor hen: Het zijn weer de belangrijkste vakantiedagen in een heel jaar waar je op moet teren. En wij; we hebben een schat aan ervaringen en herinneringen om op terug te kijken

We halen de parasailor sinds 3 etmalen naar beneden. We varen ruimer voor de wind en de swell komt van half binnen. Hierdoor giert de boot en lopen we het risico teveel zijdelings weg, of erger nog, plat gedrukt te worden. We zetten het grootzeil en high aspect. De Minor loopt nu ietsje minder snel, maar toch nog goed voor 6 kn. bij een WSW 15 kn. We krijgen bezoek van een school dolfijnen; zo’n 20 common dolphins vergezellen de Minor een tijd en dat blijft aangenaam tijdverdrijf. Het wordt weer droog en zonnig. We krijgen een rustige nacht, waarbij Jupiter wederom voor verwarring zorgt bij mij, met haar gele licht lijkt het verdacht veel op een bootlicht. Een wolk en ons sterrenprogramma op de pc biedt uitkomst. In de ochtend gaat de motor bij, de wind is gedraaid en afgezwakt naar een WNW 10-13 kn. We naderen zo rustig het continentaal plat. Dagafstand in 24 uur is 139 mijl. Afstand naar Het Kanaal (Brest) nog 143 mijl.

18-07-2012: Dag 7; Al 3 etmalen de parasailor continue op!

Positie 47°29.5N 11°30.4W (12.00 uur UTC)

Ongelooflijk; we hebben al 3 etmalen continue de parasailor staan en houden een mooie WSW wind van 8-10 kn. later 10-12 kn. en tegen de avond oplopend tot 14-15 kn. De Minor ruikt de stal en gaat als een speer. Het is wederom een mooie zonnige dag met relatief weinig swell. De schipper kijkt bij de inspectie nog maar eens extra naar de spinnakerval en het blok op slijtage. In mijn wacht van 2.30 uur haal ik de schipper uit bed omdat de wind aantrekt tot 22 kn. de zee bouwt zich snel op en we lopen 9-10 kn. door het water en over de grond. De hemel is bewolkt en het radarbeeld is schoon. We halen nog maar een nieuwe gribfile op en kijken het samen 2 uur aan. We gijpen en geleidelijk aan stabiliseert het geheel zich weer rond 18 kn. De schipper mag weer terug naar bed. Tja,…. dat aapje krijg je op je schouder als je de schipper bent. Dan begint het te miezeren. Op de marifoon klinkt een onduidelijke oproep, enige tijd later nogmaals. Het blijkt een zeilboot (Balou?) te zijn. Ze zit een 1,5 mijl voor ons onder gereefd tuig en valt door de bewolking slechter op. Onze parasailor steekt natuurlijk fier en kleurrijk boven de grauwe massa uit. Dagafstand in 24 uur is 168 mijl. Afstand naar Het Kanaal (Brest) nog 283 mijl.

17-07-2012: Dag 6; Stabiele gribfiles

Positie 46°34.7N 15°22.8W (12.00 uur UTC)

Het gaat goed. We varen met een WSW 10-12 kn. met de parasailor op weer 24 uur verder. Het weer is stabiel, de gribfiles blijken tot nu toe te kloppen en het lijkt erop dat dit weer aanhoudt t/m donderdag, daarna zwakt de wind af. Maar zoals het er nu uitziet lijken we vrijdag of zaterdag Camaret sur mer aan te lopen. Dat is een klein plaatsje bij de ingang naar Brest (Rade de Brest). Dit kennen we al van vorige keren (vakantie 2002 met de Breewijd en de Ahra en ons vertrek in 2010). Prima om aan te komen, altijd aan te lopen en een gezellig plaatsje, echt Frans. We verheugen ons nu alweer op mosselen en/of een fruit de mer in Bretagne. Dat is lang geleden. We trekken daar ook wel een fles bubbels open na een behouden aankomst na 3 oversteken. Voorlopig genoeg geweest met die lange tochten. We kijken beiden voor het eerst een film binnen tijdens de nachtelijke wacht en steken onze kop elke 15 min. buiten. De wind zakt in de nacht terug naar een 8-10 kn. en daarmee de bootsnelheid naar 5 kn. Dagafstand in 24 uur is 130 mijl. Afstand naar Het Kanaal (Brest) nog 451 mijl.

16-07-2012: Dag 5; Bijzonder firmament en halverwege met de parasailor

Positie 45°22.6N 18°04.9W (12.00 uur UTC)

De hele dag en nacht krijgen we een WSW wind variërend van 12-18 kn. waarbij de parasailor de Minor soepel door het water trekt met vaak ruim 7 kn. Het is wederom een mooie zonnige dag. Ik zie een Portugees oorlogsschip (Man O’ War) voorbij trekken en een enkele dolfijn. Deze laatste zien we hier meer solitair en zijn niet zo uitbundig; zal de koude watertemperatuur wel zijn haha. De Schorpioen bevindt zich 46 mijl ten zuidoosten van ons. Met een lange avond (tot 22.00 uur licht) is het lekker lezen met een kop koffie en chocolade op de trap, onder de beschutting van de buiskap. We zitten inmiddels op 44°NB en dat is te merken; als de zon weg is wordt het aardig koud. We zetten ’s nachts even, een half uurtje, de kachel aan. In mijn wacht van 2.30 uur zie ik zowel Venus als Jupiter zo ongeveer tegelijkertijd verschijnen aan het firmament. Het zijn heel bijzondere heldere lichten, aanvankelijk denk ik aan een schip. De maan volgt iets later. Ze liggen alle drie op mijn koerslijn van 69°. Om 12.00 uur, bij onze positiebepaling, bereiken we ons halverwege punt. Dagafstand in 24 uur is 159 mijl. Afstand naar Het Kanaal (Brest) nog 581 mijl.

15-07-2012: Dag 4; Motorzeilen

Positie 44°17.0N 21°28.4W (12.00 uur UTC)

In de loop van de ochtend gaat ook het 1e rif eruit en rond 12.30 uur moet de ijzeren fok zelfs bij. Het waait 5-10 knopen uit het noordwesten. De helling is uit de boot, we douchen weer en maken ons gebruikelijke inspectierondje voor techniek en de groentetuin. Lang leve de “WD40” tegen al het gekraak en gepiep. Wat hadden ze daar “vroeger” voor? Er staat de hele dag een mooi zonnetje en we genieten hiervan met een boek in de kuip. Na het avondeten is de wind gedraaid naar ZW 10-12 kn. en motorzeilen we verder. Om 23.00 uur doekt de schipper het zeil volledig op i.v.m. het klapperen en gaan we alleen op de motor verder. Bij het eerste ochtendlicht gaat de parasailor op. Na het bereiken van ons waypoint, 44°N 22°W, kunnen we gijpen en loopt de snelheid op tot een 6-7 knopen bij een rustige WSW wind van 13-16 kn. De koers is nu rechtstreeks Brest. Het weer wat we krijgen klopt nog steeds met de gribfiles, betekent dat we in een stabieler weersysteem zitten. Ook wel fijn om dat te ervaren in vergelijking met de tocht van NYC naar de Azoren. Dagafstand in 24 uur is 130 mijl. Afstand naar Het Kanaal (Brest) nog 740 mijl.

14-07-2012: Dag 3; Hoog aan de wind, onder flinke helling.

Positie 41°52.1N 23°43.0W (12.00 uur UTC)

Zoals de gribfiles aangaven krijgen we in de ochtend, rond 8.30, uur een windshift naar het noorden. Het wordt een dag hoog aan de wind zeilen (N 10-15 kn.) om boven het Hoog te komen (en voldoende onder het Laag te blijven) en met de verwachtte ZW winden mee door te liften naar het NO. We liggen de hele dag onder flinke helling (25°- 30°) met 1 rif in het grootzeil. Gemiddelde snelheid door het water 6 kn. We hangen en liggen meer aan boord als dat we “zitten”. Tjebbe ziet nog kans om te douchen, ik laat het bij een poezenwasje en ben ook nog niet geheel ingeslingerd. Heb leuke mails ontvangen en gelezen, bedankt hiervoor. Een reactie hierop volgt later i.v.m. de helling van de Minor; niet een echt ergonomische positie voor mijn rug. De zon breekt door de bewolking heen en dat warmt ons op. We vangen een tonijn, maar net voordat hij binnen gehaald is, schiet hij van de haak. Jammer.. daar gaat onze verse sushi. We zetten een 2e rif erin voor de nacht en hebben ons SSB contact met de Schorpioen. We luisteren ook nog even naar een netje van “nieuwe vertrekkers” en Herb laten we voor wat het is. Herb hoorden we gisteren niet en is eigenlijk te laat voor ons: 21.00 uur. Dan willen wij in het wachtsysteem zitten en slaapt er al een. De (nieuwe) koptelefoon op de SSB veroorzaakt veel ruis, waarschijnlijk geen monogeluid. We krijgen een rustige halfbewolkte koude 2e nacht. Om 2.00 uur gaat het 2e rif eruit. Dagafstand in 24 uur is 149 mijl. Afstand naar Het Kanaal (Brest) nog 866 mijl.

13-07-2012: Dag 2; Goede start

Positie 41°09.4N 25°56.5W (12.00 uur UTC)

Voorbij en vrij van het eiland pakken we een mooi windje; W 15-18 kn. op en zeilen we met halve wind redelijk hard door. Overdag staat er een lekker zonnetje en wordt je zelfs een beetje soezerig achter de beschutting van de buiskap. We zien de contouren van Terceira geleidelijk vervagen. De schipper maakt een verse pastamaaltijd voor ons; ik voel me niet katterig en/of zeeziek, maar wil het lot nu ook niet meteen tarten en heb gisteren niets voorgekookt. Voor hem is het geen punt; heb hem nog nooit zeeziek gezien en we varen onder een redelijke helling. In het SSB netje met de Schorpioen wisselen we alle wetenswaardigheden uit; op beiden boten gaat het goed. Daarna zetten we een 1e rif in het grootzeil voor de nacht. De nacht is erg donker door de dikke bewolking zonder enig licht van maan of sterren en redelijk fris. Dat zal nog wel wennen worden straks in het koude kikkerlandje, de zomer wil daar kennelijk niet vlotten. Dagafstand in 24 uur is 162 mijl. Afstand naar Het Kanaal (Brest) nog 1004 mijl.

12-07-2012: Vertrokken voor de (voorlopig) laatste lange tocht; Azoren – Brest.

Positie 38°44.9N 26°59.4W (12.00 uur UTC)

Na nog een heerlijke echte Portugese squid (inktvis) maaltijd en een nachtje slapen in de bakboordskooi achter, hebben we vanmorgen afscheid genomen van de Schorpioen. Ze zullen ons volgen na een douche en vanavond om 18.00 uur UTC hebben we weer SSB contact. Zij willen rechtstreeks naar de Kanaaleilanden. Het is mooi zonnig weer en we motoren om de luwte van het eiland uit en hopen zo meteen daarna W wind 10-15 kn. op te pakken. De vislijn hangt uit en we zitten op de uitkijk om nog een laatste walvis te spotten. Afgelegde afstand sinds ons vertrek:14 mijl. Afstand naar Het Kanaal (Brest) nog 1126 mijl.

11-07-2012: Vertrek Azoren – Terceira

Morgen; donderdag 12 juli vertrek richting Brest.

Translate »