syMinor

Vertrekkersdag

 

Op zaterdag 7 november zitten we om 8.00 uur in de auto op weg naar Eemnes. Tussen 9.00 u en 9.30 u worden we daar verwacht voor de zgn. “Vertrekkersdag”  die door het maandblad Zeilen samen met de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers wordt georganiseerd. In de auto lees ik de papieren en vragen welke Tjebbe in de loop der tijd verzameld heeft m.b.t. de diverse (technische) onderwerpen welke tijdens de workshops aan bod gaan komen. We hebben ons verdeeld over de workshops:

Tjebbe:

  1. Routering en weer
  2. Uitrusting en veiligheid
  3. (Nood)navigatie

Pauli:

  1. Communicatie en SSB/email
  2. Wereldwijd verzekeren
  3. Gezondheid en medische tips

De workshops zijn leerzaam en geven je anderzijds een bevestiging van hetgeen je al wist en dat je op de goede weg zit.

Het ontmoeten van medevertrekkers is inspirerend; mensen welke gepland hebben in 2010 of 2011 voor langere tijd te gaan reizen met hun eigen boot: Langer wil zeggen 1 jaar, 3 jaar of langer als 5 jaar met bestemmingen als Mediterranee, rondje Carieb of wereldomzeiling. Iedereen is bij de “beamerpresentatie van de potentiële vertrekkers” gespitst om te onthouden welke hij/zij wil ontmoeten om gelijkgestemde vraagstukken aan te pakken (boottype, gezinssamenstelling, route).

De groep is divers. Het is leuk; enerzijds doordat iedereen met verschillende plannen rondloopt en anderzijds er ook zoveel dezelfde vragen, twijfels, ervaringen, ideeën en verwachtingen zijn. Hierdoor is er met veel aanwezigen al snel een klik. Mede waarschijnlijk omdat je deze mensen niets hoeft uit te leggen “waarom”, maar meer een herkenning hebt van “hoe pak jij dat aan?”

Dit alles in een informele sfeer tijdens de koffie/ lunch/ thee/ borrel en het goed georganiseerde diner. Toch niet mis voor zo’n 80 mensen in een gymzaal allemaal aan “ de blauwe hap”.

De presentaties van Aad en Hella Twigt over hun ervaringen als draaideurvertrekkers maken de dag helemaal compleet en tegen 21.00 uur reizen we weer terug naar het zuiden.

Morgen mogen we weer vroeg op voor de Maritieme Indoor Training in het MTC op de Maasvlakte, ook georganiseerd door de NVvT, een actieve club dus. 

Translate »