syMinor

Santa Maria – Sao Miguel: De oostelijk gelegen eilanden van de Azoren.


Azoren – San Miguel: Roadtrip 2: Lago do Carvao

We vertrekken op zondagmorgen met 2 reven in het grootzeil en high aspect op vanuit Madeira. We verwachten de 1e dag een pittige tocht met 20-25 kn. hoog aan de wind en later afnemend tot moteren in het, bekende fenomeen, het Azoren Hoog. Onze strategie zal zijn om eerst 30 graden af te vallen van de gewenste koerslijn en de wind meer achterlijk in te laten komen om dit later te corrigeren. We overbruggen de 470 mijl uiteindelijk in 78,1 uur met 37.6 moteruren. Zie de details in ons dagelijks log op de website.

We zijn content en het is weer genieten van het zwerversbestaan op zee/ Vagabond sur mer.

Op woensdagmiddag liggen we in de haven van Vila do Porto van Santa Maria. Er is plaats genoeg, het seizoen begint hier pas 15 mei.

Madeira – Azoren Santa Maria dag 2

Madeira – Azoren Santa Maria dag 4

Bij het opstaan ‘s anderdaags is de haven nagenoeg gevuld met bootjes. We zagen het al bij ons vertrek op AIS. Een hele armada is met ons mee opgezeild, vele vanuit Porto Santo en dus zo’n 30 mijl langer. We treffen hier weer de Elisa (D) en de Lille Swan (D). De havenmeester heeft dit ook nog nooit zo meegemaakt.

We verkennen Vila do Porto, een 20 min. wandeling de heuvel op lopend. Het is een rustig laid back stadje met voldoende faciliteiten; supermercado’s (Pingo doce en Continente), mercado/ versmarkt, restaurants/ cafés en uiteraard; geen gebrek aan kerken 😊

We pakken het plan op om ons met de reguliere lijnbus 1 via het noorden naar het oosten van het eiland te laten brengen, daar bij Malbusca, uit te stappen en een hike te maken om  later op de dag de bus weer terug te nemen. Nadat de laatste middelbare scholier is afgezet op het eiland, missen we echter het uitstappunt, hihi. Er zijn geen echte dorpskernen te ontdekken. De mooie wit met blauw geschilderde huisjes liggen verstrooid langs en opzij van de doorgaande weg. Geen punt, dan rijden we toch gewoon met de chauffeur terug, het is bijna een solotoer. Ondertussen hebben we in 2 uur een aardige impressie van het kleine eiland. Een mooi golvend landschap; rolling country a la Cornwall en Ierland. Stenen muurtjes langs de weg, volop bloemen en grazende koeien. Steile kliffen aan de kust.

Terug in de haven eten we een hamburger bij de lokale uitbater en worden we door het gesprek met de bemanning van de Lille Swan en Elisa op het spoor gezet om morgen direct te vertrekken. Dan kunnen we nog zeilen, daarna is het moteren en woensdag steekt er een harde tegenwind op ☹

Azoren: Santa Maria – Vila do Porto: Igreja de Misericordia

Azoren: Santa Maria – Vila do Porto: Estrelinha-de-Santa-Maria van Bordalo II

Azoren: Santa Maria – Vila do Porto: ‘Morna ons’ van Tutu Sousa

Azoren – Santa Maria: bus lijn 1

Azoren – Santa Maria: bus lijn 1

Azoren – Santa Maria: bus lijn 1

We zeilen met een licht windje, oostelijk 13 knopen, met de furlstrom de 56 mijl naar Sao Miguel. Op het laatst, als de wind inkakt tot zo’n 5 kn. ruimen we die op en starten we de moter. Direct krijgen we bezoek van een school dolfijnen om de boot en zwemmen ze met ons mee op de boeggolf. Altijd blij verrast en leuk en om te zien, het verveeld nooit.

We leggen aan in de Marina van Ponta Delgada. Een echte stad en de hoofdstad van Sao Miguel en de Azoren zelf.

We vallen met de neus in de boter. Het is Festas do Senhor Santo Christo van 6 t/m 18 mei en de hoofdprocessie is morgen de 5e zondag na Pasen. Een unieke en belangrijke viering voor de Azoren zelf. Alle winkels zijn de maandag ook gesloten. ‘Iedereen’ is uitgelopen en wandelt op zijn/ haar paasbest. Er loopt een lang lint van gekleurde ‘confetti’ met bloemen door de stad waarlangs de processie zijn route zal volgen. Het vertrek is van het ‘Convento de Nossa Senhora da Esperanca’. Het duurt uren; eerst een vaandeldrager, vervolgens groepen mannen in pak met een rode overjas afgewisseld met lokale harmonieën en hun vaandel. Het uiteindelijke gedragen Christusbeeld hebben we niet meer gezien, de dorst was te hoog 😊

Op de steiger tref ik een lokale sportvisser met zijn buit: een bigeye tuna, geschat zo’n 100 kg. Met bijliggende hengel duurde het 30 min. om hem aan boord te krijgen. Mijn schipper installeert preventief een reserve stuurautomaat; een ‘thuiskomertje’ de huidige stuurautomaat geeft 2x een foutmelding en dit is wel onze 3e man tijdens langere oversteken. Wil en moet er niet aan denken om handmatig te moeten sturen met het traject Azoren -> Camaret sur mer in zicht. Hier arriveert een onderdeel van de watermaker m.b.v. DHL, het apparaat heeft nog maar amper gedraaid ☹ Hopelijk gaat hij het hierna probleemloos doen.

Azoren – San Miguel – Ponta Delgada Festas do Senhor Santo Christo

Azoren – San Miguel – Ponta Delgada Festas do Senhor Santo Christo

Azoren – San Miguel – Ponta Delgada Festas do Senhor Santo Christo

Azoren – San Miguel – Ponta Delgada Festas do Senhor Santo Christo

Azoren – San Miguel – Ponta Delgada Festas do Senhor Santo Christo

Azoren – San Miguel – Ponta Delgada: Bigeye tuna

Azoren – San Miguel – Ponta Delgada: reserve stuurautomaat

Azoren – San Miguel – Ponta Delgada: watermaker repareren

Azoren – San Miguel – Ponta Delgada: Elisa (Hans-Richard & Bernadette + Little Swan (Rainer & Ursul)

We verkennen Ponta Delgada met haar vele kerken en de Mercado da Garca, deze is nu in onderhoud. We gaan uit eten, tafelgrillen, met de bemanning van de Lille Swan (D) en Elisa (D) en genieten van een gezellig happy hour met de bemanning van de Mon Repos (Pl) en Elisa (D), ook die hebben we eerder getroffen in Marina Rubicon.

Samen met Hans-Richard en Bernadette van de Elisa huren we 4 dagen een auto en maken we gezellige roadtrips over het eiland. Het is een weelderig groen eiland, vele varens en boomvarens. Het is ook aardig vochtig hier; het regent ook een aantal malen, zodat we in de wolken en nevel rijden bij Miradouro’s (o.a. Lagoa do Fogo)

Een mooi glooiend heuvelachtig landschap met vulkaankraters, meren, watervallen, vele koeien en huizen verspreid over het eiland. We bezoeken de highlights: Sete Cidades met Lagoa Azul en Verde (we onderscheiden slechts één kleur groen), Ferraria, Moisteros, Ribeira Grande, Lagoa do Fogo, Vila Franco do Campo, de haventjes Povoacao, Caloura en stoppen bij vele mooie Miradouro’s aan de kust met haar kliffen. We relaxen, in de regen, van warmwaterbaden uit de grond in Caldeira Velha en Pico da Dona Beija in Vale das Furnas. Neem bij de laatste een oud zwemtenue mee, je wordt er bruin van het ijzer in het water, het is wel lekker warm 39 graden 😊 De dagen vliegen voorbij en dan is er weer een weergaatje om verder te zeilen.

Azoren – San Miguel: Roadtrip 1 – Ribeira Grande

Azoren – San Miguel: Roadtrip 1 – Ribeira Grande: Ponte dos Oitos Arcos

Azoren – San Miguel: Roadtrip 1 – Salto do Cabrito

Azoren – San Miguel: Roadtrip 1 – Caldeira Velha

Azoren – San Miguel: Roadtrip 1 – Caldeira Velha

Azoren – San Miguel: Roadtrip 1 – Caldeira Velha

Azoren – San Miguel: Roadtrip 2: Lago do Carvao

Azoren – San Miguel: Roadtrip 2: Lagoa das Sete Cidades

Azoren – San Miguel: Roadtrip 2: Ponta da Ferraria

Azoren – San Miguel: Roadtrip 2: Ponta da Ferraria

Azoren – San Miguel: Roadtrip 2: noordwestkust

Azoren – San Miguel Roadtrip 3: Caloura

Azoren – San Miguel Roadtrip 3: Pica da Dona Beija

Azoren – San Miguel Roadtrip 3: Vale das Furnas

Azoren – San Miguel: Roadtrip 2: Mosteiros

Azoren – San Miguel: Roadtrip 4 noordoostkust: Cascata dos Caldeiroes

Azoren – San Miguel: Roadtrip 4 noordoostkust: Cascata dos Caldeiroes

Azoren – San Miguel: Roadtrip 4 noordoostkust: Cascata dos Caldeiroes

Azoren – San Miguel: Roadtrip 4 noordoostkust – Miradouro

Azoren – San Miguel: Roadtrip 4 noordoostkust – Miradouro

Translate »