syMinor

2023: Lanzarote – Fuertaventura – Gran Canaria – Tenerife

 


Gran Canaria: Puerto de las Nievas – Playa de Aldea

Op Oudejaarsdag is het zover en heten we Wiedse en Marleen welkom met hun kids op het vliegveld. We trekken mede in, in hun huis en hebben een SUPER week samen! We genieten van een mooie week boordevol activiteiten met als hoofdthema natuurlijk de vulkanen en lekker chillen aan het strand of zwembad thuis, in aangename temperaturen rond de 22 graden. We zien af van varen met de Minor; de swell is toch redelijk, zeker voor de 2 kleintjes. We maken kennis met het fenomeen ‘Cabalgata de Los Reyes Magos’ De optocht van 3 koningen op 5 januari vergelijkbaar met onze Sinterklaasviering. De tijd vliegt voorbij en eenmaal terug op de Minor maken we ons klaar om te vertrekken als het weerbericht het toelaat. De bemanning van de Luna Verde is ook weer terug in Lanzarote.

Ik ben een beetje moe en energiearm en wijt dat aan de intensieve week 😊 Begin ook te hoesten met keelpijn; gelukkig is de Coronatest negatief. Heb toch een virus opgelopen zoals zovelen hier en in NL.

Aankomst Fam Brak-Lammers – Oudjaarsdag

Mirador del Rio

Vulcan El Cuervo

Yaiza: Cabalgata de Los Reyes Magos

We vertrekken met een mooi weerbericht NO 18 kn. en zetten zeil. De moter staat nog bij om onder de windschaduw van het eiland uit te komen als de moter hapert en stopt ☹ Het omzetten van de dieselfilter sorteert geen effect. We besluiten om te draaien en kruisen op naar Papagayo strand om daar voor anker te gaan. De procedure verloopt vlekkeloos; een paar keer overstag, het grootzeil laten vallen, op de fok verder en op 9 m. diepte inrollen en het anker uitgooien. Het houdt en er is rust op de Minor. Toch wel even spannend ook al is het rustig in de ankerbaai. Mijn schipper duikt onder de moter: er komt geen brandstof uit de aanvoerleiding. Het brandstof opvoerpompje vervangen biedt geen soelaas. Uiteindelijk blijkt het in de tank zelf te zitten. Bij de aanvoeraansluiting zit een slijmerige substantie. Na deze te hebben weggezogen is de klus na 2 uur sleutelen geklaard. Ben toch wel blij met mijn ‘handige Harrie’ We besluiten toch door te zeilen; er staat nu meer wind als morgen. We zeilen verder, aanvankelijk met 1 rif in het grootzeil en later met de Furlstrom op. We zeilen 50 Nm zuidwaarts ten oosten van Fuertaventura en gaan voor anker buiten Gran Tarajal. De laatste 2 mijl gaat de moter aan en hij loopt probleemloos. We blijven buiten liggen; het is inmiddels 21.00 uur en donker en willen morgen toch weer verder. Dit gaat sneller. De nacht is redelijk swelly & rolly, geen goede combi met mijn virus en nachtrust ☹

Marina Rubicon – Playa Papagayo

De 20 Nm naar Morro Jable is een easy downwind sailing NO 10-18 kn. We houden het bij de high aspect i.v.m. de evt. acceleratiezone in het zuiden. Ik chill op de achterplecht. Ook al staat de haven niet goed aangeschreven; besluiten we toch om naar binnen te gaan voor een goede nachtrust, zonder swell. De haven reageert niet op de marifoon en blijkt verlaten in afwachting van wederopbouw. Er resten slechts 2 pontoons, met aan één zijde ondiep water, zonder verbinding met het vasteland, elektriciteit en/of water. We worden hartelijk ontvangen door de bemanning van de Equilibre (B) en de Doris (NL).

Fuertaventura: Gran Tarajal

Fuertaventura: Gran Tarajal -> Morro Jable

Daags erop giert de wind hier door het want bij de bergen in de haven. We helpen een aantal boten weg te komen van een lager wal positie m.b.v. een spring en zorgen dat een losgeslagen bijboot terugkomt bij zijn rechtmatige eigenaar m.b.v. een fender aan een lijn. Dan kunnen wij ook, heel easy, los, vanuit hoger walpositie. We tuigen in de haven op met 1 rif in het grootzeil en dan buiten is het… blakte. De moter moet aan, het rif eruit, de furlstrom op en er weer af, moter weer aan. Zo blijven we bezig tot we uit de windschaduw van Fuertaventura komen, niets gemerkt van een acceleratiezone hier 😊 Eenmaal verder buitengaats is het aangenaam zeilen, in het zonnetje met de furlstrom op, de 50 Nm naar Gran Canaria. Voorbij de 20 kn. halen we de furlstom naar beneden en zeilen we verder met de high aspect. We zeilen inmiddels voorbij de shipping lane samen op met de Equilibre. De Minor maakt flinke schuivers bij de 17-22 kn. NO. Bij Las Palmas staan kruiszeeën a la Dover: diepe kuilen en rommelig. Na enig geduld en wachten krijgen we een plaatsje in de Marina naast de Equilibre. Ze hebben het druk gehad hier; de laatste/ 3e ARC is vandaag vertrokken met 80 boten.

Fuertaventura: Morro Jable -> Gran Canaria: Las Palmas

Fuertaventura: Morro Jable -> Gran Canaria: Las Palmas: Equilibre

Het weer is onstuimig; het waait 6-7 Bf. en voor het eerst sinds ons vertrek hebben we serieuze regen (in buien). We huren een Opel Corsa en verkennen het eiland. We genieten van de mooie ruige noordwestkust met haar kliffen en schitterende mirador’s: Mirador del Balcon, Puerto de la Aldea, Puerto de las Nieves. Rijden de long and winding roads op naar het centrale binnenland met mooie bergpieken en rotsen: Roque Nublo, Roque Bentayga, Cruz de Tejeda en bezoeken mooie authentieke plaatsjes als Teror en Telde. Ook de Caldera de Bandama is prachtig en steil. Een waar wandelparadijs hier. De amandelbloesem bij Valsequillo staat nog niet open (normaliter eind jan.). De temperatuur varieert van 9 graden in de wolken/ mist tot 22-23 graden in de zon. Naar het zuiden toe wordt de vegetatie van het eiland beduidend droger en overheerst het toerisme. We bezoeken het bergdorp Mogan, Puerto Mogan en Puerto Rico. Maspalomas geloven we wel. Het centro historico van Las Palmas; de wijk Vegueta, de Santa Ana Kathedraal, de Mercado is uiteraard bezienswaardig. Al met al een mooi eiland en ook behoorlijk druk met verkeer met name in en rond Las Palmas. Een echte stad, dus ook shoppen in El Cortes Ingles. Op de vooravond van ons vertrek ontvangen we samen met onze buurtjes de bemanning van de Equilibre op de S-steiger de bemanning van de Doris, Moana Nui, Erasmus, Asylum, een Frans en Zweeds schip voor een gezellige steigerborrel.

 

Gran Canaria – Las Palmas

Gran Canaria – Telde

Gran Canaria – Telde

Gran Canaria – Las Palmas: Vegueta – St Ana Kathedraal

Gran Canaria: Puerto de las Nievas – Playa de Aldea

Gran Canaria: Puerto de las Nievas – Playa de Aldea

Gran Canaria: Puerto Mogan

Gran Canaria: Puerto Mogan

Gran Canaria – Teror

Gran Canaria – Teror

Gran Canaria: Roque de Nublo

Gran Canaria: Tejeda – Roque Bentayga

Gran Canaria – Caldera de Bandama

Gran Canaria – Caldera de Bandama

Gran Canaria – Las Palmas: steigerborrel

Op de verjaardag van mijn schipper (hij mag kiezen 😊) vertrekken we naar Tenerife, Santa Cruz, 55 Nm. Het waait NNO aanvankelijk 4-5 Bf. later 5-6 Bf. We werken ons, op de moter, een weg naar het noorden, door de klotsenbak voor Las Palmas. Eenmaal vrij van het eiland kunnen we zeilen, met 1 rif in het grootzeil en high aspect op. Het is wel zonnig, maar frisjes t.g.v. de wind. Dus spijkerbroek, fleecetrui en zeiljack aan. Ik voel me katterig en chill op de kuipbank met het luisteren van podcast’s. In krap 9 uur liggen we vast in de Marina.

Daags erop waait het N 7 Bf. en mag ik als jarige job kiezen 😊. Het wordt sightseeing Santa Cruz. Het is een echte stad met mooie gebouwen (Guimera Theater, Auditorium), kerken (Iglesia de Nuestra Senora de la Concepcion, Iglesia de San Francisco) pleinen (Plaza de Espana, Plaza 25 de Julio) en straten met palmbomen en sculpturen. Het TEA/ Tenerife Espacio de las Artes (museum voor moderne kunst en de Mercado de Nuestra Senora da Afrika kunnen ons bekoren. Een etage onder de Mercado huist de Pescaderia en hier vinden we een pareltje! Een heerlijk eettentje met verse vis: Bokanka. Dit is genieten; een waar cadeautje 😊 Ook nog even shoppen in El Corte Ingles. Onze bedoeling was direct verder te gaan, maar het weer is niet echt stabiel. We plakken er nog 2 dagen aan vast en gaan met de bus naar Puerta de la Cruz, een kleine havenstad aan de westkust, waar het toerisme ooit is begonnen, vergane glorie nu en weinig visserij meer.

Gran Canaria -> Tenerife; Santa Cruz

Tenerife; Santa Cruz

Tenerife – Santa Cruz: Mercado

Tenerife – Santa Cruz: Mercado

Tenerife – Santa Cruz: Mercado – Pescaderia

Tenerife – Santa Cruz: Mercado – Pescaderia

Tenerife – Santa Cruz

Tenerife – Santa Cruz: Auditorium

Tenerife -> Puerto de la Cruz: El Teide

Tenerife -> Puerto de la Cruz: El Teide

Tenerife – Santa Cruz

Route Lanzarote Santa Cruz Tenerife

Translate »