Probleemstelling:
Motor: Volvo Penta MD22L-B met keerkoppeling: MS2A-E
Bij aanleggen in l’Aber Wrac’h bij achteruitslaan een vreemd geluid en erg weinig voortstuwing.
Analyse:
Geluid komt ergens bij motor vandaan bij vliegwiel. Eerst startmotor gecheckt. Niets te vinden draait gewoon.
Mogelijk de keerkoppeling dan. Bij demontage van de keerkoppeling na de boot op de kant gezet te hebben blijkt de demper plaat (koppeling) tussen motor en keerkoppeling compleet in stukken in het vliegwielhuis te liggen.
Demperplaat in stukken.
Demperplaat
Positie demperplaat op krukas / vliegwiel
Oorzaak is de sluitmoer van de lagering van de ingaande as; deze is losgelopen. Hierdoor heeft de ingaande as speling, kan ca. 10 graden scheef gezet worden als de keerkoppeling van de motor is. Die as moet helemaal ‘star’ zijn in zijdelingse richting. Gevolg: demperplaat is gebroken.
De moer is al langer los; dit is te zien aan de sporen. Uiteindelijk zijn ook de lagers van de ingaande as van de keerkoppeling beschadigd. Gelukkig de tandwielen van de keerkoppeling niet.
Onderdelen zijn allemaal te krijgen, behalve de sluitmoer (Volvo Penta part locknut nr 852485). Die is ‘obsolete’ verklaard door Volvo Penta, voor alle gelijkwaardige keerkoppelingen (oudere types) type MS2 (MS2A-E in mijn geval). Reden is niet bekend bij MarinePartEuropa.com (de Volvo Penta onderdelenleverancier).
Op een Amerikaanse site www.marinepartssource.com kom ik een ander nummer tegen ook van Volvo Penta met de vermelding dat locknut nr. 3582869 is een vervanger is voor locknut nr. 852485 (dit nummer is gewoon te bestellen als onderdeel van een staartstuk MS25S), deze moer blijkt te passen. Waarom is hij dan niet overal ‘obsolete’ verklaard? Of is er een andere reden om de moer ‘obsolete’ te verklaren?
De vervangende moer van Volvo Penta blijkt dus te passen en ook op internet geeft zoeken naar een moer M25x1.5 al snel 2 andere oplossingen.
- Standaard sluitmoer van SKF is M25x1.5 type KM5; te gebruiken met een getande borgring MD5. Waarom is dit niet toegepast in de keerkoppeling? De getande borgring wordt voorgeschreven door SKF.
- Een kunststof zelf borgende moer M25x1.5 die 3 mm hoger is. Bij Fabory en Jeveka (dit zijn bevestigingmaterialen leveranciers)
1e oplossing
KM5
2e oplossing
MB5
Vraag die ik hierbij heb is; waarom is de moer dan in de keerkoppeling ‘obsolete’ verklaard?
Constructie is in mijn ogen onvoldoende, in de werkplaatsmanual van Volvo Penta is geen borging voorzien voor deze moer. Alleen een voorspanning die erg laag is, met een veerunster de draaiweerstand van de lagers meten. Waarde tussen 8-18 N met een arm van ca. 4 cm dat komt overeen met een aanhaalmoment van ca. 0.32 – 0.72 Nm. Dit zijn geen waardes waarmee je een moer mee vastzet. Je zorgt alleen voor een spelingvrije loop van de lagers. Dus een constructie die ik niet vertrouw. Liefst zou ik dus een zelf borgende moer toe willen passen maar er is erg weinig schroefdraad beschikbaar. Dus maar gekozen te borgen met loctite, ook in verband met de snelheid de moer is immers al binnen. In de werkplaatsmanual wordt wel loctite 243 genoemd, maar niet op de moer van de ingaande as.
Opm: Ter vergelijking de behuizing van de ingaande as die met bouten wordt vastgezet met een moment van 8 Nm. (dit is een normaal moment voor een bevestiging bout M6).
De moer heeft rechtse draad en de ingaande as van de draait ook rechtsom. Hierdoor komt er een kracht/ trilling (heel klein) op de moer bij elke schakeling van de keerkoppeling die de moer linksom wil draaien. Als hier geen borging voor is zal de moer uiteindelijk loslopen. Ook door slijtage van de lagering zal de moer speling krijgen, er is immers bijna geen voorspanning aanwezig (t.g.v. lage aandraaimoment).
Volvo Penta heeft al meer problemen gehad met de ingaande as van keerkoppelingen. Voor 1994 in de motoren van de 2000 serie, bestond de demperplaat uit een starre koppeling plaat met als gevolg dat de vertande as vaak uitsleet. Dit is op een gegeven moment bij een bepaald motornummer gewijzigd in een gelijkwaardige demperplaat die uiteindelijk ook in de MD22 is toegepast, vanaf 1994.
De vraag komt bij mij op is er naast de gewijzigde de demperplaat/ koppeling plaat hier nog wat aan de hand, loslopende moeren en is deze serie keerkoppelingen nu vervangen door een ander type? Of is dit gewoon domme pech/ normale slijtage na ca 4000 motoruren en 20 jaar.
Resultaat:
Bij mijn motor (de Minor) is alles nu gereviseerd en de moer vastgezet met loctite. Zou nu weer jaren mee moeten kunnen.