In Camaret sur mer inspecteert mijn schipper bij een koude motor de koelwaterpomp. Bij het openen van de vulopening loopt het koelwater er in een straal uit. De pomp zit achter de tandriemafdekking en alle poelies moeten eraf. Het zit strak vast ☹ De afdekking is nu in 3 stukken. Bij ‘parts4engine’ met DHL Express een nieuwe koelwaterpomp in Engeland besteld. We hebben het adres van de Marina Office op mogen geven.
Ondertussen maken we, opnieuw, een wandeling naar Pointe de Pen-Hir. Het is 17 jaar geleden dat we hier voor het eerst waren. Het is een stuk drukker nu, maar evengoed een prachtige natuur en uitzicht.
Het pakketje gaat vlot van Sheffield naar Leeds -> Leipzig (grote DHL hub Europa) -> Nantes. DHL-tracking Nantes- France geeft aan op vrijdag ‘by end of the day’ te leveren. Om 16.00 uur tel. navraag bij customer service: Het wordt maandag; het ligt bij ‘PackSolutions’ in Quimper!? Tel. navraag bij hen; het klopt inderdaad het wordt maandag; de chauffeur is in Brest en is nu klaar. Uiteindelijk komen ze met de melding het ligt bij de SuperU (supermarkt) in Guipavas, een voorstadje van Brest en is daar op te halen (de chauffeur heeft het daar nu kennelijk gedropt). Een taxi Camaret-> Brest (~100 km.) kost 150.- euro enkele reis ☹. Een auto huren lukt niet meer op vrijdag om 17.15 uur voor het weekend; zijn om 17.30 uur dicht (autoverhuur/garage) en er is er geen voorradig (Super U). Een ferry naar Brest gaat vanuit Lanvéoc 8 km verderop; op zaterdag alleen heen. Zelf varen (8-10 NM) durven we nu niet (meer) aan met een half gedemonteerde waterpomp. Dus wordt de enige optie de bus; op zaterdag om 12.15 uur heen naar het station/ gare SNCF Brest aankomst 13.50 uur en dan met 2 bussen of taxi naar Guipavas. De bus terug vertrekt om 17.40 uur. Nogmaals verifiëren, nu maar via de havenmeester (alles in het Frans bij PackSolutions en SuperU) of het pakketje daar wel echt ligt, alvorens onze reis/ sightseeing ‘PresquÍle de Crozon’ (schiereiland) te starten. De status in de tracking DHL veranderd naar: as agreed, recipient not at home, as requested. Ja; zo lust ik er wel een paar ☹. We krijgen een mooie sightseeing, per bus, van het schiereiland Crozon en een taxirit van 40 min. heen en terug door het lelijke Brest. We lunchen in afwachting van de bus terug, maar we hebben ons pakketje en waterpomp. Dit hoort bij reizen dus; frustratietolerantie opbouwen, incasseren en flexibel blijven 🙂 Het monteren van de waterpomp lukt mijn schipper zondagmorgen in no time (3 uur). En dan zijn we weg uit Camaret s/m. Het is 13.00 uur en de stroom gaat om 14.00 uur meelopen in het Chenal du Four.
Hier onze route in chronologische volgorde:
Vanuit Camaret sur mer gaan we ‘op huis aan’ en dan bedoelen we onze thuishaven in Herkingen; dat voelt als thuis met de Minor. De laatste dagen is het ongewend, nat en koud geweest. We hebben binnen geleefd en dan is het vakantiegevoel snel voorbij. We kunnen zeilen met een west 14 kn. Er staat een flinke swell, maar de stroom loopt mee, dus we besluiten door te gaan naar Roscoff. We zien onderweg dolfijnen, puffins en ‘treintjes’ Jan van Gent-en. De motor doet het goed, dus dat geeft ook rust. Daags erna meteen door naar Guernsey om nu nog te profiteren van de wind. We komen laat aan (23.00 uur) en maken daar een tijstop. Toch maar vastgelegd aan de buitenponton, het was redelijk swelly in Havelet Bay. Van hieruit is het motorzeilen met een wind van 10 kn. naar Cherbourg. Er ligt, de komende dagen, een hogedrukgebied met mooi weer en dus weinig wind boven het Kanaal. Het zal verder motoren worden naar Oostende. Onderweg naar Oostende zet mijn schipper de kuip en opbouw maar in de was; hij moet zijn energie toch ergens aan kwijt. Ik kook een ‘blauwe hap’ op een vlakke zee. De nacht is ook rustig, de maan komt om 24.00 uur op en er zijn veel vissers. We motorzeilen de nacht door. De vaargeul bij Duinkerken kruisen we af met ruime wind en voor de Belse kust kunnen we nog even echt zeilen. We draaien Oostende in en eten er een lekker visje in de RNSYC. De Minor ruikt haar stal en gaat direct door naar de Roompot. De komende dagen houdt het mooie zomerweer nog aan en is het nagenoeg windstil. We willen ankeren, barbecueën en socializen op de Grevelingen. De 3e hittegolf in NL voor 2019 is een feit 🙂
Evaluatie gehele reis 2019: Zuid Bretagne en Galicië.
We hebben het goed gemaakt; veel gezien, veel gedaan en vooral heel veel genoten. Het tijdspad van 4 maanden is ook precies goed voor ons; ‘voldoende tijd om wat verder te komen’ en ook weer ‘op tijd naar huis’ 🙂
We vonden Bretagne erg mooi en hebben de 3 weken dat we in l’Aber Wrac’h lagen zeker niet als vervelend ervaren. Goed dat we meteen een auto gehuurd hebben zodat je actieradius wat groter is, anders had je wel gebaald. Erg mooie natuurwandelingen gemaakt, welke we daar anders vermoedelijk niet gedaan hadden (was je weer snel verder gevaren). Het enige wat lastig is in zo’n proces is dat je afhankelijk bent van derden en hun tijdspad en… het leven op de kant (trap, toilet, douche, stof, wind). In het water is alles toch even net iets gemakkelijker (en veiliger; vermoedelijk ook minder snel ongewenste gasten aan boord).
Zowel in Zuid Bretagne als Galicië hebben we genoten van een mooie kustlijn met een heel afwisselend vaargebied. De sfeer in Galicië is weer anders en wat meer cruisers/ lange afstand zeilers en minder toeristisch. Beiden streken hebben een prima eetcultuur.
We vonden de temperatuur heerlijk en met name het buiten kunnen leven. We hebben het grootste deel in de kuip geleefd en veel gebarbecued aan boord, voor anker. We hebben niet de NL-se hittegolf gehad, maar ook niet gemist 🙂 De kuiptent zouden we niet gemist hebben hier, de bimini wel.
Pech hebben we inderdaad gehad op deze reis met vooral de motor.
• De vibratiedemperplaat tussen de keerkoppeling en het vliegwiel breekt af. Daardoor moet de Minor de kant op en de motor gelift in l’Aber Wrac’h, met als gevolg 19 dagen reparatietijd/ delay.
• De regelaar van de dynamo gaat stuk op de terugweg naar A Coruña.
• De koelwaterpomp gaat lekken op de terugweg in de Golf van Biskaje. Malheur met DHL Express in Camaret sur mer.
Ik prijs me gelukkig met een schipper met ‘gouden handjes’ welke veel op kan lossen. Maar het heeft ons wel aan het denken gezet. Het is een ouder beestje aan het worden. Heeft al veel zeemijlen gemaakt. Alles is aan slijtage onderhevig en je weet niet wat, wanneer en vooral waar stuk gaat. In lastige maritieme situaties? Op plaatsen waar er geen onderdelen te krijgen zijn? Kost dus waarschijnlijk altijd meer tijd en vermoedelijk ook geld. En wij? Wij willen vooralsnog wel verder weg blijven varen. Als we dichter in de buurt zouden blijven dan zou het niet hoeven, we hebben nog steeds vertrouwen in de Minor.
Conclusie: toch maar een nieuwe motor inbouwen komende winter? Mijn schipper is aan het knagen in zijn hoofd en op internet. Er zijn nog wel een aantal vraagstukken in te vullen. Afmetingen motor versus motorruimte, uitlaat aan BB i.p.v. SB betekent nieuwe/ andere dieseltank, motorfundatie aanpassen enz. Kortom hij komt de winter wel weer door ?.
Facts & Figures 2019