syMinor

Wie zijn wij?


Tjebbe en Pauli Kleijn maken hun droom waar

‘Niet wachten op later’

Per 1 januari 2010 nemen Tjebbe en  Pauli Kleijn afscheid van hun reguliere baan. Ze gooien letterlijk het roer om. Tjebbe en Pauli verkopen huis en haard om vijf jaar rond de wereld te gaan zeilen. “Waarom zouden we wachten tot ons pensioen? Zoiets kun je beter doen als je allebei nog gezond bent!” Over een droom die werkelijkheid wordt.

Tjebbe leerde zeilen op de Westeinderplas, zijn 1e zeildiploma haalde hij op het Slotermeer in Amsterdam. Pauli leerde zeilen tijdens een zeilkamp op het “Holtus eiland”  Holtus Eiland (29 aug 1987) in Loosdrecht waar ze vele jaren actief was als captain en kookster. Tijdens een chartervakantie op een klipper in Denemarken leerden ze elkaar kennen. In de  80-er jaren was het  aanvankelijk (low budget) surfen. Zeilen werd hun gezamenlijke passie en in 1991 kochten ze hun eerste zeilboot. Inmiddels zijn ze vertrouwd met hun derde zeilboot Minor (een Spirit 41) die haar vaste stek heeft in de WSV Herkingen aan het Grevelingenmeer.

Manier van leven

Zeilen is een manier van leven. “Van april tot oktober zijn we ieder vrij weekend op de boot en in de zomervakanties gaan we de zee op. Als we op zaterdagochtend ontbijten op de boot is ons hoofd al leeg. In de wintermaanden ligt de boot op de kant in Eindhoven en gaat Tjebbe er iedere zaterdag klussen.”

Tjebbe schreef tijdens een cursus in 1996 voor het eerst over zijn droom om een wereldreis per boot te maken. “Zo’n plan gaat dan in je hoofd groeien” . Je denkt zoiets te gaan realiseren als je pensioen in zicht komt. Vorig jaar werd Tjebbe ziek, hij is gelukkig weer volledig hersteld, maar toen zei hij wel ‘we gaan toch hé?’. Je realiseert je dan hoe kwetsbaar een mens kan zijn. Dus waarom wachten op je pensioen? Dan wordt de kans om je droom waar te maken juist kleiner. Mensen noemen ons dapper, maar ik besef vooral dat wij bevoorrecht zijn. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we onze droom kunnen verwezenlijken.”

Stromingen, Winden en Seizoenen.

We willen de tijd nemen om cultuur en natuur te zien en niet alleen de havens/ ankerbaaien aan te doen. Dat betekent dat we de tijd nemen om deze wereldreis te maken. Normaliter kun je in 2 jaar rondzeilen, maar wij verwachten er 5 jaar over te doen. De stromingen, winden en seizoenen wereldwijd bepalen de route. Er is een globale route welke tussentijds aangepast kan worden.

Vanaf mei 2010 vertrekken ze. De route voert Tjebbe en Pauli eerst via Spanje, Portugal, Madeira naar de Canarische eilanden. In november 2010 sluiten ze aan bij de ARC/ the Atlantic Race for Cruisers waarmee de oversteek naar het Caribisch gebied volgt. Na het Caribisch gebied te hebben ontdekt willen ze hun zeilboot ergens goed achterlaten om een landreis door Zuid-Amerika te maken.  Patagonië  en Vuurland lonkt erg. In maart 2012 wordt hun weg verder vervolgd via het Panamakanaal naar de Stille Oceaan om daar via de Galapagoseilanden, de Marquesas, Tahiti, Tonga naar Nieuw Zeeland  te zeilen. Ook hier willen ze een rondreis maken over het Noorder- en Zuidereiland.(2013). Via de Fiji eilanden verder naar Australië, waar het ook de bedoeling is een rondreis over land te maken. Als het v.w.b. piraterij en politiek gezien rustig is gaat het via de Indonesische wateren naar Madagascar om Zuid Afrika te ronden. We schrijven dan 2014. De laatste etappe voert i.v.m de heersende stromingen naar Brazilië en het Caribisch gebied. Vandaar uit wordt de oversteek naar Europa/Nederland gemaakt.

Pauli en Tjebbe zijn goed op elkaar ingewerkt. Dat moet ook wel op een boot. Als het er op aan komt is Tjebbe de schipper, Pauli het bemanningslid. In die zin is een boot erg hiërarchisch. De techniek is voor Tjebbe, navigeren doen ze beiden evenzo radioverkeer en radar. ’s Nacht is het wachtlopen 3 uur op, 3 uur af. We vertrouwen elkaar en nemen geen risico’s. Contact met het thuisfront kan worden onderhouden door (SSB) e-mail en satelliettelefoon. Vooralsnog zijn ze de maanden tot hun vertrek druk met de voorbereidingen om het huis op te schonen, de boot uit te rusten enz.

december 2009

Translate »